Bayram Ali Kavalcı

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Ekonomize Dergisi İşbirliğinde yapılan” Güvenilir Gıda Zirvesi ve Ödül Törenin” de; Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında en başarılardan birisi olan Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce’ye törende ödülü; Bakan Mehdi Eker tarafından verildi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi ve İş Dünyası Dergisi 'Ekonomize' tarafından Ankara Rixos Otel'de düzenlenen 'Güvenilir Gıda Zirvesi ve Ödülleri' töreninde Kayseri Şeker, Çaykur, Seyidoğlu, CP Piliç, Tatoğlu Gıda, Mevsim Baharat ve Ziyafet Zamanı adlı firmalar yılın en iyi markası ödülünü kazandı. Ödül törenine; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ve gıda sektörü temsilcileri katıldı.

Tarım Bakanı Eker, Ekonomi ve İş Dünyası Dergisi 'Ekonomize' tarafından Ankara Rixos Otel'de düzenlenen 'Güvenilir Gıda Zirvesi ve Ödülleri' töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'nin gıda standardı ve kalitesinin her geçen gün bir adım daha ileriye gittiğini kaydetti. Bakan Eker, Tarım Bakanlığı'nın gıda güvenliğine ilişkin önlemleri ve uygulamalarının kamuoyuna doğru biçimde aktarılmadığını, konunun uzmanı olmayan ve politika yapan kişiler tarafından bilgi kirliliğinde yol açıldığını anlattı. Eker, vatandaşın gıda güvenliği için 2009 yılını 'Gıda Yılı' ilan ettiklerini hatırlatarak, bu amaçla Şubat ayında 'Alo 174' gıda hattını kurduklarını 18 bin şikâyetten 17 bininin sonuçlandırıldığını açıkladı.

Gıda güvenliğine ilişkin aldıkların önemli tedbirler arasında sebze ve meyve üretiminde kullanılan ilaçların ton bazında düşürmek olduğunu aktaran Eker, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin meyve ve sebze üretiminde uyguladığı ilaç oranı kriterlerini, öngörülen süreden 7 yıl önce yakaladığını bildirdi. Eker, seralarda kullanılan ve ozon tabakasına zarar veren zirai ilaçların yerine kullanılan ve Türkiye genelindeki seraların yüzde 80'inde uygulanan Bombus arısıyla döllenmenin yapılmaya başlandığını söyledi.

GDO'lu ürünler konusunda üniversiteler ve enstitülerden genle ilgili konularla ilgilenen 11 kişilik heyet oluşturulduğunu anlatan Eker, bu heyetin GDO'nun insan, çevre ve hayvan sağlığına karşı risk değerlendirmesini ortaya koyacağını bildirdi. Yeni yönetmeliğin AB mevzuatına uyumlu hazırlandığını ifade eden Eker, bir ürünün GDO'lu olup zarar verecek düzeyde risk taşımadığı belirlense de, etiketinde GDO'ludur şeklinde yazacağını belirtti.

Editör: HABER MERKEZİ