Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, ''Susurluk Raporu'nun orijinalının Başbakanlık Teftiş Kurulunda bulunamadığı'' yönündeki iddialarla ilgili, ''Rapor, Başbakanlık Teftiş Kurulunda olmayabilir, ama Başbakanlığın diğer birimlerinde mutlaka bir orijinalı bulunmaktadır. Buna rağmen rapor bulunamıyorsa veya mahkemeye verilmek istenmiyorsa, bende kendi arşivimden temin edip mahkemeye verebilirim'' dedi.

TBMM'de, gazetecilerin, dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı Susurluk Raporu'nun orijinalının, Başbakanlık Teftiş Kurulunda bulunamadığı'' yönündeki sorusunu yanıtlayan Yılmaz, haberlere şaşırdığını belirtti.

Haberler üzerine, raporu hazırlayan Kutlu Savaş'ı aradığını belirten Yılmaz, Savaş'a ''Nedir bu işin doğrusu?'' diye sorduğunu söyledi.

''İşin doğrusu, evet rapor bir nüsha bana verilmiş'' diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

''Ama bana verildiği tarihte, benden bir onay alınmış. Bu onayda da raporla ilgili mahkemelerden, yargı organlarından, Başbakanlığa gelecek talepleri hukuk müşavirliğinin cevaplandırılması öngörülmüş. Daha sonrada birçok davada, bu raporla ilgili mahkemelerden talep gelmiş ve hukuk müşavirliği, bu raporun istenilen bölümlerini çeşitli mahkemelere iletmiş. Dolayısıyla 'Başbakanlıkta raporun olmaması' diye bir keyfiyet söz konusu olamaz. Ya hukuk müşavirliğinde vardır, ya da müsteşarlıkta vardır. Teftiş Kurulunda olmayabilir, ama Başbakanlığın diğer birimlerinde mutlaka bu raporun bir orijinalı bulunmaktadır. Buna rağmen bulunamıyorsa veya mahkemeye verilmek istenmiyorsa, bende kendi arşivimden temin edip mahkemeye verebilirim.''

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün görüşmesine ilişkin bir soru üzerine de Yılmaz, ''Bir süreç söz konusu. Bu süreç tamamlanmadan yorumda bulunmak istemiyorum. Şu anki verilerle iyimser bir yorum yapabilmek pek mümkün görünmüyor'' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ