Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, 'Yılbaşı evrensel kültür davranışı. Kutlamalarda dini yasaklara aykırı davranılmasın' derken, Müftü Çağrıcı 'Çılgın kutlamalar günah, ancak eğlence yasağı getirmiyoruz' dedi.

İstanbul Müftülüğü'nün, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2004'te yayımlanan yılbaşı kutlamasına ilişkin hutbeyi tekrarlaması üzerine başlayan tartışma sürüyor.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, müftülüklerin hutbeleri merkezden bağımsız hazırladıklarını belirtirken, 'İstanbul Müftülüğü de, oluşturduğu komisyon tarafından ilin ihtiyaçlarına, o haftanın önemine göre bir hutbe hazırlayıp yayımlamış. Onların işine merkez olarak müdahil olmuyoruz' dedi.

Bardakoğlu, 2003'te yılbaşı kutlamalarına ilişkin kendisinin de bir değerlendirme yaptığını ve bunun hâlâ geçerli olduğunu belirtti.

Bardakdoğlu, 2003'teki değerlendirmesinde şu ifadeleri kullanmıştı:

'Bugün dünyada yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmektedir. Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir.

Ancak bu kutlamalar esnasında kamuoyunu rahatsız edici ya da dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlaka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak doğru değildir.'

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da yayımladıkları hutbenin 2004'teki ile aynı olmadığını, içerik olarak benzemesinin normal olduğunu savunarak şöyle konuştu:

'Hutbede, 2004'te olmayan 'meşruiyet içinde eğlenme gayet doğaldır' ifadesi yer alıyor. Bu bölüm atlanıyor. Bu ifadeleri özellikle metne ekledim.

'Eğlenirken dinin yasakladıkları şeyleri yapmayın' dedik. Alkolün de bulunduğu çılgınlığa varan eğlencenin günah, dinen kusur olduğunu insanlarımızın bilmesi gerektiği için söyledik. Kimseye zoraki eğlence yasağı getirdiğimiz yok. Ancak dünyada milyonlarca aç varken, aşırı eğlenceleri insanlığa aykırı buluyorum.'

Milliyet 

Editör: HABER MERKEZİ