Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in görev süresinin dolmasının ardından gözler YÖK Başkanlığı için atamayı yapacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrilmişti.

Gül, bu makama TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı atadı. Böylelikle Özcan, YÖK'ün 5. başkanı oldu.

İlk gelen habere göre Özcan akademik camiada sevilen bir isim. Özcan öğrencileri tarafından çok sevilen ve saygı duyulan bir öğretim üyesi olarak tanınıyor. Yeni YÖK Başkanı'yla ilgili olarak merak edilen bir konuda eşinin başının kapalı olup olmadığıydı.. Ancak, Bayan Özcan'ın başı açık!

Çok tartışıldı !

Erdoğan Teziç ile hükümetin ve Cumhurbaşkanı Gül'ün arasındaki gerginlik biliniyordu. Yeni dönemle birlikte görev süresi dolacak olan Teziç'in ardından kimi atanacağı merakla bekleniyordu. YÖK Başkanlığı için, Prof. Dr. Halis Ayhan, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. İzzet Özgenç'in isimleri geçmişti. Özcan'ın ismi daha önce YÖK Başkanlığı için ismi geçen adaylar arasında yer almıyordu.

ÜNİVERSİTEDE TÜRBANA ILIMLI

Muhafazakar görüşlere sahip olan Prof. Dr. Özcan, üniversitelerde türbana ılımlı yaklaşıyor.

'Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz' diyen Tarhan Erdem'e şöyle yanıt veriyor:

'Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bunla uğraşmak zorunda kalmayız.'

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan kimdir?

15 Mart 1951 doğumlu Profesör Dr. Yusuf Ziya Özcan, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve ODTÜ'de sosyologdur.

Eylül 2003- Ağustos 2004 tarihleri arasında ODTÜ Sosyal Bilimler Fakültesi Başkanlığı görevini yürüttü. Ocak 2004'ten beri FulBright Komisyonu üyesi ve Başkan yardımcısı.

1973 yılında Ankara Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamlayan Özcan, University of Chicago'da 1978'de Master yapmış ve yine aynı üniversitede Doktorasını vermiştir.

Ankara merkezli düşünce araştırma kuruluşu olan U.S.A.K.'ın (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı ve UHP'nin (Uluslararası Hukuk ve Politika dergisi) Yazı Kurulu üyesi.. Özcan çok sayıda kitap ve makalenin de yazarı..

Profesör Özcan'ın “İslam Ekonomik Gelişmeye Engelmidir?: Karşıt Delil ve Bazı Metodolojik Düşünceler”, 'Muslims in Canada' (Kadana'daki müslümanlar), 'Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir Inceleme' üzerine yazıları vardır. Özcan'ın bir de 'Üniversiteye Giriş ve Yüksek Öğretim Reformu Araştırması' adlı araştırması olmuştu.

Özcan öğrenci olaylarına sahne olan ODTÜ'de terörle mücadele başta olmak üzere çeşitli konularda polisle işbirliği yapma kararı almasında etkili olmuştu. Özcan, ODTÜ kampusünde konuşlandırılacak “Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi”nin çalışmalarına, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile ile birlikte başkanlık etmişti.

Prof. Dr. Özcan'ın da üyesi bulunduğu USAK 15 Haziran 2007'de bir Kuzey Irak raporu yayınlamıştı. Raporda Kuzey Irak için operasyon öncesi diplomatik yolların denenmesi gerektiğinin altı çizilirken, oparasyon olacaksa bile bunun seçimden sonraya bırakılması gerektiğini söylenmişti.

 

Kaynak: haber3 

 

Editör: HABER MERKEZİ