2011'in Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı ilklere sahne oldu.Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emeklilik kararı, YAŞ'ta da daha önce benzeri görülmeyen ilklerin yaşanmasına neden oldu. Dün sabah saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu'nda başlayan YAŞ toplantısında ilk kez Başbakan Tayyip Erdoğan masanın başında tek başına oturdu. Önceki Şûra'larda Başbakanın solunda ve kendisiyle aynı hizada Genelkurmay Başkanı da yer alıyordu. KKK Org. Necdet Özel'in henüz Genelkurmay Başkanvekili olması dünkü fotoğrafta etkili oldu. Ancak yeni dönemde, Başbakan'ın solundaki sırada Milli Savunma Bakanı, sağındaki sırada ise Genelkurmay Başkanı'nın oturması planlanıyor. Toplantıya Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kara KuvvetleriEğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel katıldı.


İLKLER DİZİSİ 
Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin terfi ve atamalarının görüşüldüğü YAŞ toplantısı, dün sabah saat 9:30 Genelkurmay Başkanlığı Çakmak Salonu'nda Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında başladı. Toplantıda general, amiral ve albayların terfi ve atamaları ile emeklilik işlemleri görüşüldü. TSK'dan disiplinsizlik nedeniyle ayrılacak personelin durumları ele alındı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da ilk kez katıldığı toplantıdaki diğer ilkler şöyle sıralandı: 
9 general ve amiral ile toplandı: Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının emekliye ayrıldığı için Şûra bu yıl ilk kez Genelkurmay Başkanı, iki kuvvet komutanı (hava ve deniz) ve jandarma genel komutanı olmadan yapıldı. KKK Org. Necdet Özel, Şûra'ya Genelkurmay Başkanvekili olarak iştirak etti. Balyoz Davası kapsamında tutuklanan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı da Şura'da yer alamadı. Şûra, 14 generalin ve amiralin yerine bu yıl ilk kez 9 orgeneral ve oramiralle toplandı. 
Genelkurmay Başkanvekili isimliği konuldu: YAŞ'ta, bu yıl ilk kez Genelkurmay Başkan vekili sıfatıyla bir orgeneral yer aldı. Org. Işık Koşaner'in emeklilik kararından sonra jet hızıyla hükümet tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan ve Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirilen Org. Necdet Özel'in oturduğu toplantı masasına ilk kez 'Genelkurmay Başkan Vekili' isimliği konuldu. 
Hava Kuvvetleri'nden komutan yok: Şûra'ya ilk kez Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hiçbir komutan katılamadı. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay emekli olduğu için, Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı da tutuklu olduğu için Şûra'da havayı temsil eden general yer almadı. 
İlk tutuklu üye: Şûra'nın doğal üyesi Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı, Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunduğu için 'zorunlu olarak' katılamadı. Org. Balanlı'nın Şûra'ya gündemdeki konularla ilgili mektup gönderme hakkı vardı. Ancak, toplantıya böyle bir mektubun gelmediği öğrenildi. 
Yakalama talebi bulunan komutan: 
Bazı internet siteleri aracılığıyla hükümet aleyhine propaganda yaptırıldığı iddiasıyla yürütülen internet andıcı soruşturması kapsamında hakkında savcılık tarafından yakalama kararı alınması istenen Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler Şûra toplantısında yer aldı. 
Anıtkabir'e erken ziyaret: 
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki Şûra üyelerinin Anıtkabir ziyareti ilk kez planlanan saatten önce yapıldı. 11:55'te planlanan ziyaret 10:55'e çekildi. Ziyaretin erkene çekilme nedeninin önemli cenaze töreni olduğu öğrenildi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Emniyet Genel Müdürü, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kaan Köksal'ın annesinin Kırıkkale'de düzenlenen cenaze törenine katılmak için Anıtkabir ziyaretinin öne çekilmesini istedi. 
Anıtkabir'e 'Özel' ayar: Atatürk'ün mozolesinin olduğu salona bu yılın YAŞ üyelerine özel isim tabelaları yazıldı. Salonda Org. Necdet Özel saygı duruşunda bulunacağı yere Genelkurmay Başkan Vekili yazılı tabela çakıldı.
Öğleden sonra tatil: 4 Ağustos'a kadar sürecek Şûra toplantılarının öğleden sonraki bölümleri bu yıl yapılmayacak. Başbakan Erdoğan'ın da 4 gün boyunca tüm toplantılarına katılacağı YAŞ, bu yıl sadece sabahları toplanacak. Şûra, önceki yıllarda sabah ve öğleden sonra olmak üzere 4 gün boyunca günde iki kez toplanıyordu. 

İKİ FOTOĞRAFTAKİ FARK
30 Kasım 2010'daki kış dönemi Şûra fotoğrafı ile Ağustos 2011'deki Şûra fotoğrafı arasında şu farklar göze çarptı: 
 Kış Şûrası'nda Başbakan Erdoğan'ın yanında Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner oturuyordu. Başbakan Erdoğan, Yaz Şûrasında tek başına oturdu. 
 Kış Şûrası'nda Başbakan Erdoğan'ın sağındaki sıranın başında dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yer almıştı. Bu yıl o koltukta Genelkurmay Başkanvekili Org. Necdet Özel oturdu. 
 Kış Şûrası'nda toplantı masasının solundaki ilk koltuğa Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu oturmuştu. Dünkü toplantıda o koltuk Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz için ayrıldı. nKış şurasında sol sıradaki ikinci koltukta emekliye ayrılan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay yer almıştı. O koltukta dün 1'inci Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu vardı. 
 Kış Şûrası'nda sol sıranın üçüncü koltuğunda oturan EDOK Komutanı Org. Saldıray Berk'in yerinde bu toplantıda Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler yer aldı.

GÜL'DEN ŞÛRA YEMEĞİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın akşam Şûra üyelerine yemek verecek. Resmi davette 'akşam yemeği' olarak görülen davet saat 20.00'ye planlandı. Ancak yemek, iftar saati olan 20.10'a denk getirilmiş oldu. 
Editör: HABER MERKEZİ