MUSTAFA BAYRAK

Çevre ve Orman bakanı Veysel Eroğlu Rize de yapılan HES lerin bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayacağını söyleyerek” Daha önce birkaç firmaya ceza kestik. Çevre kurallarına uymayan HES leri iptal edeceğiz. Ya kurallara uyarlar ya da giderler” dedi.

Çevre ve orman bakanı Veysel Eroğlu valilik binasında yaptığı açıklamada HES lerin çevre kurallarına uymaları gerektiğini söyledi.

Rize valilik makamında Andon suyu ile ilgili çevre belediyelerin şikâyetleri üzerine belediye başkanları ile bir araya gelen Çevre ve orman bakanı Veysel Eroğlu gazetecilerin soruları üzerine İkizdere vadisinde yapılmakta olan 19 HES li için yaptığı açıklamada ”Geçen yıl çevrecilerle bir araya geldim. Onların şikâyetlerini aldım. Hatta bazı HES lere yüklü miktarda cezalar kestik. Can suyu dediğimiz su derelerin su miktarına göre bırakılacak bölgenin elektriğe ihtiyacı var. Biz buraya Atatürk barajından elektrik getiremeyiz. Sularımız boşa akıyor bunları değerlendirmemiz gerek. Kesinlikle doğaya zarar vermeden bu enerjiyi kullanmalıyız. İç Anadolu da bazı dere yatakları kuruyor. Barajlarda biriken sularla bu dereleri canlandırıyoruz. Karadeniz bölgesi hızla turizme yönelmekte buralarda oteller. Tesisler yapılacak her geçen gün artan enerji ihtiyacını karşılamak zorundayız. Bölge halkı biz enerji istemiyoruz. Diye dilekçe versin santral yaptırmayalım” dedi.

Eroğlu, ”Ben iyi bir çevreciyim, çevre kurallarına uymayan santral sahipleri çeker giderler. HES lerden çıkan hafriyatlarla yollar yapılıyor. Bu hafriyatlar belediyelerin ve valiliğin göstereceği yerlere boşalacak., çevre kurallarına uymayan, kim olursa olsun. Bunlara müsaade etmeyiz. Ya kurallara uyarlar ya da çeker giderler” dedi.

Can suyunun mutlaka derelere bırakılacağını söyleyen Eroğlu ”Bununla ilgili santral sahipleri ile anlaşmamız var bunlar sürekli denetlenecek, can suyunu bırakmak zorundalar. Bunlar anlaşmalarda yazılı, şu an hangi derede ne kadar bilmiyorum ama yaptığımız anlaşmalarda hepsi var. Bölgemiz heyelan bölgesi, fazlalık sularımızı enerjiye dönüştürüyoruz. Çevrecilerin bir şikâyetleri olursa gelsin şikayet etsinler. Bu şikâyetlerini değerlendireceğiz” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ