http://www.cayhaber.net/view.news.php?newsID=956 

Bazen insan gerçeğin parçalarını görür ve algılar ama resmin bütününü kavratmakta zorlanır. Ama 3 ayrı yılda yazılmış 3 ayrı haber yapbozu çok daha kolay kavratmayı sağlıyor.

      
Üç farklı medya, üç farklı yıl, üç benzer içerikli haber... Üçünü yanyana getirin bakalım ne çıkıyor?

Haber: 1

Papa 16. bededickt Irak Kürt Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile buluştu. Özel dinleyicilerinin karşısında iki lider birbirine hediyeler sundu...

(Katolik Haber Sitesi - 14 Kasım 2005)






Haber 2

Apo-Papa ilişkisinde bilinmeyen gerçekler
'Kürtler baskı altında' karalamasının mimarı hangi Papa? Vatikan-bebek katili dostluğu ne zaman başladı? Apo'nun Roma firarında neler yaşandı? Vatikan'ın kirli ittifaktan çıkarı neydi?

Elif Şahin'in haberi

Katolik Kilisesi'nin Türkiye üzerindeki hesaplarının çarpıcı örneklerinden biri Papalığın PKK ve katil Öcalan konusunda aldığı tavırdır. Teröristbaşına Roma'da bulunduğu zamanda doğrudan kiliseler sahip çıkmıştır

Vatikan'ın çocuk katili Öcalan'la ne işi var?

PAPA'NIN Türkiye ziyareti dosyası oldukça kapsamlı. Papa 16. Benedikt, Türkiye'den neler talep edeceklerini, Cizvit Papaz Giovanni Sale'den bir rapor halinde istedi. Bu raporda isteklerin yanı sıra ilginç rakamlar bulunuyor. Rapora göre 'Diyarbakır'da 3 bin 670 Katolik Ermeni, 5 bin 993 Keldani ve 2 bin 155 Suriye Katoliği' var. Oksidantalist- Hıristiyan bilimcisi, araştırmacı-yazar Aytunç Altındal, Dışişleri Bakanlığı'nın devletin 13 ilgili kurumuna gönderdiği özel bir tebliği olduğunu söylüyor: 'Bakan Gül'ün imzasıyla 'Papa, Türkiye'ye geldiğinde, baş başa ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temsilcileri bulunmaksızın dilediği görüşmeyi yapabilir' deniyor.

Gül'den özel izin

Abdullah Öcalan, Vatikan'a gönderdiği iki mektup nedeniyle Katolik Kilisesi'nin 1996'dan itibaren 'Türkiye'de Kürtler'e baskı yapılıyor' diyerek bir karalama kampanyası başlattığını dile getiren Altındal. 'Kampanyayı yürüten bugünkü Papa'ydı. Türkiye'ye geldiğinde kalkıp 'Ben, Kürt halkının temsilcileriyle görüşmek istiyorum' derse? Gül'ün verdiği özel izne göre görüşebilir' diyor.(http://www.aytuncaltindal.com/basin.htm)

Vatikan-PKK el ele

Papa'nın Türkiye'ye gelişi akıllarda birçok soru işaretine yol açıyor ve şu soruyu da sormadan geçmek mümkün olmuyor: Vatikan, PKK'nın arkasında ne arıyor? Terör örgütü PKK'nın başı Abdullah Öcalan ile Vatikan'daki Papa'nın ne gibi bir ilişkisi var? Papalığın ve onun şahsında Katolik Kilisesi'nin Türkiye üzerindeki hesaplarının çarpıcı örneklerinden biri, Papalığın PKK ve örgütün başı Öcalan konusunda aldığı tavırdır. Roma'da bulunduğu zaman içerisinde Abdullah Öcalan'a doğrudan kiliseler tarafından sahip çıkıldığı kamuoyuna yansıyan bir gerçek.

Öcalan'ın Roma süreci

Türkiye'nin baskıları sonunda Suriye'den çıkmak zorunda kalan Apo, İtalya'ya gittiğinde Vatikan, PKK'ya ve Apo'ya sahip çıkmıştı. Hürriyet, 22 Kasım 1998 tarihli haberinde Vatikan'ın tutumunu 'Vatikan'dan teröre destek' başlığı ile duyuruyordu: 'Katolik dünyasının ruhani merkezi olan Vatikan, Apo'ya sığınma hakkı verilmesine taraftar olduğunu bildirdi. Kürt sorununun yalnızca Türkiye ve İtalya arasında bir mesele olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Kardinal, sorunun bütün Avrupa'yı ilgilendiren uluslararası bir konu olduğunu vurguladı. Vatikan bunun da ötesinde Kürtçü ayrılıkçılığı kışkırtacak bir tavır sergiliyor. Doğu Kiliseleri Topluluğu sorumlusu Kardinal Achille Silvestrini, Kilise'nin Kürt toplumunun ulusal kimlik kazanmasına sempatiyle baktığını hatırlattı.'

En büyük destekçi

Attila İlhan yönetiminde hazırlanan 'Bir Millet Uyanıyor' dizisinin onuncu kitabı olan 'Türkiye'de Amerikan Misyonerleri' adlı kitabın yazarı, Araştırmacı-Gazeteci Ali Rıza Bayzan ise 'Diplomatik dille söylenen bu sözün anlamı 'Vatikan himayesinde bir Uydu Kürt Devleti için elimizden geleni ardımıza koymayız' demektir' diyor. Bayzan, 'Bunun içinde hiç kuşkusuz terör örgütü PKK'ya verilen destek de var. Örneğin Silvestrini'nin Apo'nun sığınma talebini düşünce özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdiklerini söylemesi ise PKK terörünün destekçilerinin bir itirafı olarak yorumlamak gerek herhalde' şeklinde konuşuyor.

Kürt halkını selamladı

Papa'nın yeni yıl kutlaması adeta Silvisteri'nin sözlerinin arkasındayım mesajını veriyordu: 'Vatikan'ın St. Peter Meydanı'nda yapılan geleneksel Noel ayininde çeşitli diller arasında ilk kez Kürtçe de konuşan Papa II. Jean Paul 'Serserave Pirozde' diyerek, Kürt halkına da 'Yeni yılınızı tebrik ederim' dedi. Ayin nedeniyle Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen altmış kadar Kürt kadın da, Papa'yı ziyaret ederek kendisine bir dosya verdi. Dosyada Kürt sorununun çözümüne ilişkin PKK'nın görüşlerini yansıtan bazı belgelerle Türkiye'nin Güneydoğu'sundaki olaylara ilişkin fotoğrafların yer aldığı öğrenildi. Papa II. Jean Paul, Noel konuşmasının bir bölümünde Kürt halkından da söz etti ve 'Bütün dünyada özgürlük isteyen insanlar Allah'ın kuludur. Bir tek Allah bizi korumak için yaratmıştır. Burada bulunan Kürt halkını da selamlıyorum' dedi. Apo'nun yakalanma sürecinde İtalyan Başbakan D'Alema da Apo'ya sahip çıkmıştı. Komünist ve ateist olan D'Alema ile koyu Hıristiyanlığı temsil eden Papalık, sıra Türkiye'ye geldiğinde hemen anlaşabiliyorlardı.


(Tercüman Gazetesi - 29 Kasım 2006)

Haber 3

Vatikan’dan ‘Kürt devleti’ iması

Papalık Adalet ve Barış Kurulu Başkanı Kardinal Martino, Vatikan’ın Türkiye ile Irak arasındaki sorunun barışçıl biçimde çözümlenmesinden yana olduğunu açıklarken, Kürtler konusunda “ayrı bir devletin gerekliliği” imasında da bulundu.
Lütfullah Göktaş'ın haberi
Vatikan, Türkiye ile Kuzey Irak arasında yaşanan son gerginliğin “kısa sürede barışçıl biçimde çözümlenmesinden yana” olduğunu açıkladı. Vatikan’ın Adalet Bakanlığı konumundaki Papalık Adalet ve Barış Kurulu Başkanı Kardinal Renato Raffaele Martino’nun, Napoli’de Aziz Egidio Cemaati tarafından düzenlenen dinlerarası diyalog toplantısında konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Kürtler için ayrı bir devlet iması niteliği taşıyan ifadeler de kullandı.

(NTV İnternet Sitesi - 22 Ekim 2007)

(Haber7)

Editör: HABER MERKEZİ