GİRESUN’un Keşap ilçesinde yapımına başlandıktan sonra mahkeme kararıyla çalışmaların durdurulduğu Vanazit Hidroelektrik Santral Projesi için heyelan tehdidi olduğuna dair tespit yaptıran enerji şirketine, Giresun Valisi Hasan Karahan'ın 3 ay daha çalışma izni vermesi tepkilere neden oldu. HES alanında çalışmaların yeniden başlaması üzerine açıklamada bulunan Derelerin Kardeşliği Platformu kurucusu Avukat Remzi Kazmaz, mahkemenin durdurma kararına rağmen izin veren Vali Karahan'ı suçladı, çalışmaların durdurulmasını istedi.

Rize’de, HES’lere karşı verdiği mücadele ile tanınan ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için önce ineğini satan, ardından banka kredisi kullanan Kazım Delal'in de katılımı ile basın açıklaması yapan Kazmaz, Büyükdere Çayı üzerinde Proen Enerji ve Madencilik şirketinin Vanazit HES projesine ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için dava açıldığını belirterek, Ordu İdare Mahkemesi’nin çevreye olumsuz etkileri olacağı gerekçesiyle kararın iptaline karar verdiğini hatırlattı. HES projesi yapımının mahkeme kararıyla durdurulduğuna işaret eden Kazmaz, şunları söyledi:

“Ancak firmanın başvurusu ile Giresun Sulh Hukuk Mahkemesi'nce proje sahasında tespit yaptırıldı, yarım kalan inşaatta yağışların ardından toprak kayması ve arazide yıkım olacağı, heyelan oluşumları sonucu da mal ve can güvenliğinin tehlikede olduğu yönünde bilirkişi raporu alındı. Giresun Valiliği de bu tehlikelerin ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalar yapılacağı gerekçesiyle proje sahibine 3 ay süre ile çalışma izni verdi. Yani Valilik, ortada bir çalışmaların durdurulması için bir mahkeme kararı varken, bilirkişi raporuna dayanarak HES şirketinin inşaatını devam ettirmesine vize verdi. Bu durum hukuka karşı hiledir. Ordu İdare Mahkemesi'nin kararı gereği HES için taş üstüne taş konulmaması, iş makinelerinin çalışmaması gerekirken, valiliğin izniyle inşaat devam etmektedir.”

VALİ BEY ŞİMDİ ÇEVRECİ OLDU

Ordu Bölge İdare Mahkemesi’nin çevreye ve insana vereceği zararlar nedeniyle projeyi iptal ettiğine dikkati çeken Kazmaz, açıklamasına şöyle sürdürdü:

“Vali bey şimdi çevreci oldu. Halbuki biz, davanın başından beri HES projesinin gerek inşaatı, gerekse de işletme aşamasında çevreye olumsuz etkileri olacağını söylemiştik. HES pojesi sırasında inşaat faaliyetlerinin dik ve eğimli yapısı olan bölgede kaymalara sebep olacağını belirterek, heyelan gerçekleşmesi ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtmiştik. Heyelanlar ile bölgede yaşayan insanların can ve mal güvenliğinin tehlike altında olduğunu, baraj projesinin büyük bir çevre kıyımına ve afetlere yol açacağını, bitki örtüsünün ve canlı türlerinin yaşamlarının olumsuz etkileneceği gerçeğini açıkça ifade etmiştik. ”

VALİ, ENERJİ ŞİRKETİNİN CEO’SU GİBİ DAVRANIR, ŞİRKETLERE YOL VERİR

Kazmaz, “Görevini iyi niyetli kullanmayan valinin çevre katliamına destek olması şaşırtıcıdır. Çekin artık doğanın üzerinden bu kirli ellerinizi. Dünyanın hayranlıkla izlediği Karadeniz’de turizm bu yıl patladı. Bunu göremeyecek kadar kör müsünüz? HES’lerle elde edilecek kar, turizmden elde edilecek karın yanında devede kulak kalır. Ama bu konuda hükümet hala sağır ve dilsiz. Bu hukuksuzluk hayata geçerse durdurulan bütün HES’lerle ilgili mahkemelerden bir tespit kararı alırsınız, sonra da sayın Vali enerji şirketinin CEO’su gibi davranır, şirketlere yol verir. Türkiye muz Cumhuriyeti değil hukuk devletidir. Mahkeme kararıyla yapımı durdurulan bir projenin yapımını tespit kararı ile bir Vali devam ettiremez. Bunun önü açılırsa arkası kesilmez” dedi.

SALATALIK, MISIR VE KARAYEMİŞ’İ GÖSTERDİ

Kazım Delal’ in getirdiği salatalık, karayemiş ve mısırı gösteren Avukat Remzi Kazmaz, “Bunlar bu doğada yetişiyor. Biz bunları istiyoruz, yaşamak istiyoruz. Derelerde sular kuruduğu zaman salatalık, mısır ve karayemiş olmaz. Çekin kirli ellerinizi bu derelerin üzerinden” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

Editör: HABER MERKEZİ