Trabzon’un en önemli turizm potansiyellerinden olan Uzungöl”e kirlilik ve kontrolsüz yapılaşmanın etkisiyle yok olma riskiyle karşı karşıya.

Göl Sazlık ve Yosun Bahçesi gibi

Bölgeyi ziyaret eden Gazeteci/Yazar Ahmet Balcı yaptığı açıklamada : “Uzungöl’de çok ciddi kirlilik sorunu yaşanıyor. Gölün içerisi sazlık ve yosun bahçesine dönüşmüş. Âdeta eski Haliç’le karşılaştım diyebilirim.

Gölün çevresindeki hiçbir tesiste veya evde arıtma tesisi ya da kanalizasyon sistemi yok. Bunun için buradan gelen atıklar direkt olarak göle karışıyor. Ayrıca, dere yataklarından gelen taşkın malzemeleri de direk göle boşalıyor. Bu kirlilikle gölün muhteşem güzelliğini çok fazla sürdürebileceğine inanmıyorum” dedi.

Çevre Düzeni yok, değnekçi sorunu hortlamış

Balcı sözlerini “Göl çevresinde ziyaretçilerin yürüdüğü parkurlar toz, toprak içerisinde iğrenç bir görüntüye sahip. Mevcut kaldırım taşları en işe yaramazından seçilmiş. Bölgenin ivedilikle çevre düzeninin doğal dokusuna uygun şekilde yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Ayrıca otopark olarak kullanılan alanlarda da tam bir değnekçi düzeni hakim. Bölge artık Büyükşehir sınırları dahilinde olduğundan otopark düzenlemesine Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin el atması lazım. Otopark alanlarından yükselen toz-toprak ve gürültü kirliliği çözülmeli ve yetersiz otopark sorunu lift sistemleri kurularak giderilmelidir. Bu konuda otopark sektörünün lider markası İSPARK’tan danışmanlık almakta fayda var düşüncesindeyim ”şeklinde sürdürdü.

Balcı Uzungöl’ün bir an önce bu kirlilik ve ilkellikten kurtarılması için Turizm Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlere “Uzungöl”e el atın çağrısında bulundu.

 

Editör: HABER MERKEZİ