Rize'de Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Derneği tarafından Turizm Bakanlığı desteği ile sürdürülen etkinliklerde bilinçli olta balıkçılığı uygulamaları anlatıldı.  

Fırtına Vadisi programında konuşan Dernek Başkanı Bayram Ali Sarı olta balıkçılığının bir kültür olduğunu belirterek, “Deniz kıyısında ve akarsuların bol olduğu bir ilde yaşamamıza rağmen maalesef bilinçli balıkçılık yapmamaktayız. Dünya da benzeri az görülen kırmızı benekli alabalık bir tek bizim bölgemizde ve akarsularımızda bulunmaktadır. Bilinçsiz avcılık ile balık neslini tüketmek üzereyiz. Akarsularımızda bulunan bu balıkları maalesef çeşitli uygulamalar ile yok etmekteyiz. Bizim burada amacımız kültürümüz olan olta balakçılığını geliştirmek ve bilinçli bir kültürü bırakmaktır” dedi.

VATANDAŞLARA OLTA DAĞITILDI

Fırtına Vadisindeki etkinlikte vatandaşlara olta dağıtan Sarı, “Uzun yıllardır olta balıkçılığı yapmaktayım. Maalesef dere yataklarımız elektrik verme, kireç, dinamit gibi yok ediciler ile balıkların nesilleri tüketilmektedir. Turizm Bakanlığı projesi kapsamında Tarım İl Müdürlüğü ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünden balık avlanabilecek yerlerin isimlerini aldık ve diğer bölgelere ‘balık avlamak yasaktır’ ibarelerini koyduk. Olta balıkçılığı kültürü yaşatılmalıdır” dedi.

‘OLTA BALIKÇILIĞI BİLİNÇSİZ YAPILIYOR’

Rize Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu da tarih boyu insanların olta balıkçılığı ile yaşadığını son dönemlerde ise olta balıkçılığı yerine insanların akarsuları yok edecek çeşitli patlayıcı ve yok ediciler ile balık neslini tükettiğini belirterek, “Güvenlik güçlerimiz büyük cezalar uygulamakta, kültürümüz olan olta balıkçılığı maalesef bilinçsiz yapılmaktaydı. Bu anlamda Olta Balakçılığı Derneğini kutluyorum” dedi.

OLTALAR DEREYE ATILDI

Vatandaşlara dağıtılan oltalar Fırtına deresine atılarak balık avcılığı başlatıldı. Etkinlikte Fırtına vadisi gezildi ve katılımcılara alabalık tesisinde alabalık ikramı yapıldı. Ardından tarihi kemer köprüler gezilerek yasaklı bölgelere tabelalar konuldu.

Gazeterize.com

Editör: HABER MERKEZİ