Adalet Bakanı Sadullah Ergin
Karar Anayasa’-nın 148. maddesinin ihlali anlamına gelmektedir. 12 Eylül’de yapılacak referandum çok anlamlı ve önemli hale gelmiştir. Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır. İşin esasına girmemesi gerekirken girmiştir, esas denetimi yapmıştır. Bu doğru değildir. Mahkeme, çoğulcu bir yapıyı iptal etti, çoğunlukçu bir yapıyı öngördü. Mahkemenin kararında iptal edilen madde bulunmamaktadır, “başkalaştırılan” maddeler vardır. İki madde de referandum dışı kalmamıştır. Ancak Anayasa Mahkemesindeki süreç bu saat itibarıyla bitmiştir. Bundan sonra referandum süreci var. Mevcut haliyle belli hükümler, belli cümleler çıkartılmış haliyle bile bu Anayasa değişikliği 82 Anayasası üzerinde çok ciddi bir reform özelliğini korumaktadır. Bu anlamda halkın bu değişikliğe referandumda vize vereceğine inanıyorum. Şu anda referandum var, seçim yok.

 İçişleri Bakanı Beşir Atalay
İşin özüne girmesi Anayasa Mahkemesi’nin görevi değildir. Anayasa Mahkemesi yine bunu yapmıştır. Bunu onaylamak mümkün değil. Referandum süreci devam ediyor. Şu anda artık Anayasa Mahkemesi’nin kararı da çıkmıştır, hayırlı olsun. Anayasa Mahkemesi’nin kararının içeriği, yaptığı değişikliklerle ilgili doğrusu işin, bizim maksadımızın Anayasa değişikliğindeki hedefimizin temelini çok fazla etkilemediğini görüyorum. Dolayısıyla bu paket, yine iyi bir Anayasa paketi. Yine iyi bir demokratik paket ve referandum da bu çerçevede olacak. Bu benim şahsi görüşüm.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı
Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın kendisine çizdiği görev ve yetki alanının dışına çıkarak bu kararı vermiştir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğini sadece şekil bakımından denetleyebilir. Bu şeklin de ne olduğu yine açıklanmış, şekil konusunda da Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi sınırsız değil. Burada sınır var. Anayasa Mahkemesi’nin yapması gereken şey nedir? Anayasa’nın kendisine tanıdığı yetki çerçevesi içinde yürütülen davayı incelemek ve sonuçta usul ve şekil bakımından eksiklik yoksa davayı reddetmelidir. Ama Anayasa Mahkemesi bunu yapmamış. Tümden iptal edilen madde yok. Sadece maddelerde cümleler, tümceler cımbızla ayıklanmak suretiyle bir iptal prosedürü tevdi edilmiş. Bu Anayasa’ya kesinlikle aykırı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik
Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar Anayasa’nın bizahiti ruhuna aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini düzenleyen 148. maddeye aykırıdır. Bu bir yetki gasbıdır. TBMM’nin yetkileri tıpkı 10 ve 42’nci maddelerde olduğu gibi gasp edilmiştir. Raportörün raporu hukuki ama bu ne yazık ki bu siyasi bir karardır. Hiç kimse yasalardan ve Anayasalardan kaynaklanmayan bir üstünlüğü kullanamaz. Anayasa Mahkemesi bile kullanamaz. Ama gel gör ki bizahiti hukukçular hukuku çiğnerse yapılacak çok fazla şel olamıyor. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin üzerinde bir temyiz makamı yok. Referanduma gidilip gidilmeyeceğine AK Parti karar veremez. Meclis’ten böyle bir karar alamaz. Yasal olarak YSK süreci başlattı ve başlatılan süreç işleyecektir.

 Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç
Anayasa Mahkemesi yetkisini aşarak TBMM’nin iradesine açıkça müdahale etmiştir. Mahkemenin şekilden inceleme yapması gerekirdi. Mahkeme esasa girerek yetkisini aşmıştır. Erken seçim olmayacaktır.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ
Anayasa Mahkemesi aldığı kararla Anayasa’nın 2. maddesine muhalif bir karara imza atmıştır. İçindeki bazı maddelerin içine girerek kısmen çıkarması bu iyidir denilemez. Anayasal suç işleyerek esasa girmiştir. Suç işlemiştir. TBMM’ye de her ne kadar sen kanun yaparsan yap benim dediğim olur demiştir.
ensonhaber
Editör: HABER MERKEZİ