Türkiye ekonomik nedenler gerekçe gösterilerek yıllardır AB kapısında bekletiliyor. Ancak Yunanistan'daki mali kriz diğer üye ülkelere de sıçrayabilir. Türk ekonomisi ise şimdi daha güçlü ve AB'yi bir bakıma kıs kıs gülerek izliyor.

4 ÜLKE DAHA TAKİPTE
Avrupa Birliği, Yunanistan'daki mali krizin euroya daha fazla zarar vermemesi ve ekonomileri resesyonda olan üye ülkeler İspanya, Portekiz, İrlanda ve İtalya'ya sıçramaması için çaba harcıyor. Ancak euro dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Almanya, dolar karşısında son günlerde hızla değer kaybeden euronun daha fazla zarar görmemesi için Yunanistan'a yapacağı mali yardımı bugün açıklayacak. Bugün Alman parlamentosunda kabul edilmesi beklenen yasa tasarısına göre , Almanya, Yunanistan'a önümüzdeki 3 yıl içinde 22.4 milyar euro para yardımında bulunacak.

Avrupa Birliği içine sürüklendiği finansal krizden çıkmanın çarelerini ararken , Alman Die Welt gazetesi, 'Türkler Avrupa Birliği'ndeki finans krizine kıs kıs gülüyor' başlıkla bir haber yayınladı.

'Avrupa Birliği'nin yıllardan beri Türkiye'yi tam üye olarak kabul etmemesinin nedeni olarak ekonomik sebepler ileri sürdüğü' görüşüne yer verilen haberde, Türkiye'nin 2001 yılında içine düştüğü ekonomik krizden, Yunanistan ve Portekiz'in aksine kimseden yardım almadan kendi kaynaklarıyla çıkmayı başardığı belirtildi.

AVRUPA TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALMALI
Dünyaca ünlü ekonomist Nouriel Roubini'nin Avrupa Birliği'nin finans krizinden çıkmak için Türkiye'den öğreneceği çok şeyler olduğu görüşüne yer verildi. Roubini: 'Türkiye 2001 yılında bankacılık sektörü çöktükten sonra aldığı radikal kararlarla krizi atlatmayı başardı. Avrupa Birliği bu krizi inceleyerek ders çıkarmış olsaydı, bugün bu mali krizi yaşıyor almayacaktı.'

TÜRKİYE İHRACATLA KRİZDEN KURTULDU
Türkiye'deki mali krizin nedeni siyasetteki liderliğin yetersizliği ve bir türlü önlenemeyen yolsuzluklardı. Bugün Yunanistan da benzer nedenlerden dolayı ekonomik kriz yaşıyor. Türkiye özellikle mali alanda radikal reformlar yaparak krizden kurtulmayı başardı ancak Türkiye'nin bu krizi atlatmasında önemli kozları da vardı. Türkiye, Rusya ve Balkan ülkelerinde piyasadaki açığı iyi görerek, özellikle elektronik ev eşyaları ve tekstil ihracatına ağırlık verdi. Türkiye'nin ihracata gösterdiği bu başarı, krizden hızla çıkmasına yaradı.

Türkiye'nin ekonomik krizi hızla atlatmasının bir başka nedeni de Yunanistan ve Almanya gibi 'emekli' cenneti olmaması. Almanya ve Yunanistan'da çalışandan çok emekli bulunuyor.

Yine Türkiye dünyada yaşanan son küresel krizden de Macaristan'ın yolunu seçerek IMF'den mali destek alma yerine, kendi gücüyle çıkmayı başardı.

TÜRK EKONOMİSİ ŞAHLANACAK
Uzmanlar da Türk ekonomisini şu anda Avrupa Birliği'nden ekonomisinden daha dinamik olduğunu belirtiyor. Yine uzmanlar Türk ekonomisinin 2050 yılına kadar Avrupa'nın sayılı ekonomileri arasında ilk sıralarda yerini alacağını savunuyor.
 
ensonhaber
Editör: HABER MERKEZİ