Çayeli Kültür merkezinde başlayan ve 12 devlet temsilcisi ile Turizm bakanlığı ile çeşitli bakanlık temsilcilerinin katıldığı toplantıda Karadeniz bölgesinde kıyısı bulunan devletlerde 100 turizm bölgesi belirleme çalışmaları başlatıldı.

Rize dernekler federasyonu başkanı Süleyman Basa yaptığı konuşmada 70 yıldır bu ülke temsilcilerinin birlikte bir araya gelmediğini söyleyerek ”Ortak bir değerimiz var. Karadeniz. Hepimiz Karadeniz ülkesiyiz ve artık birlikte hareket etme zamanı geldi. Global ısınma ile Dünya çölleşmeye doğru gitmekte. Dünya ısınmaya devam ederken Karadeniz bölgesi değer kazanmakta. Kazanılan bu değerleri hep birlikte ortaya çıkartalım.100 turizm bölgesi belirleyeceğiz. Bu kurultay da ümit ediyorum bir yönetim oluştururuz ve bundan böyle birlikte hareket ederiz” dedi

Basa konuşmasında “Her belirlenen nokta da diğer 99 yerin de tanıtımı yapılacak. Kuracağımız “ 100 spot black sea” sitesi ile bu bölgelerde nerelerden ulaşılabileceğini göstereceğiz. Bunun alt yapısını hazırlamak için 12 ülke ile ortak hareket edeceğiz” dedi.

Çayeli belediye başkanı Rıza Çakır Dünya yi tehdit eden küresel ısınmanın bölgenin önemini artırdığını söyleyerek ” Karadeniz ülkelerinde ki derelerimiz bölgemizin önemini artırmakta. Alınacak olan ortak kararda Karadeniz ülkelerinin turizm den payını almasını sağlayacaktır” dedi.

Turizm bakanlığı kontroller genel müdürü Fikri Kolonoğlu ise 2011 yılında 29 milyon turist beklediklerini söyleyerek” Ülkemizde 650 bin turist ağırlama kapasitemiz var. Maalesef Karadeniz bölgesi bu konuda geriye kaldı ve sadece 17 bin 500 yatak kapasitesi bulunmakta, Karadeniz için hazırlanan mastır planından sonra bölge turizme açılacak ve bu bölge turizm için daha çok canlanacak, Sahil ile yaylaları birbirine bağlayacak olan turizm yolları ile iç bölgelere bağlanma şansı olacak” dedi.

      AKP İstanbul milletvekili Nusret Bayraktar ise Karadeniz bölgesinin 4 bin yıllık tarihi olduğunu söyleyerek ”Karadeniz ülkelerinde 4 bin yıllık tarihi rastlamak mümkün, bu bolgelerin tarihi, deniz i, yaylaları ve doğası turizm için yeterlidir. Hazırlanan mastır planına önce 5 il dahil edilmişti. Ardından Bayburt, Samsun ve Artvin ilave edildi. Önceki hafta raporları başbakana verdik ve 650 km lik yolların iyileştirilmesi ve 500 km yol yapımı için başbakan olumlu cevap verdi. Bu yolların yapımı için 50 milyon TL ilk etapta çıkartılacak ve 2011 yılında çalışmalar başlayacak, Karadeniz bölgelerinde 300 milyon insan yaşamakta bu bölge insanları turizmden en iyi şekilde yararlanabilir” dedi.

      Rize valisi Seyfullah Hacimüftüoğlu ise konuşmasında 100 turizm yerinin belirlenmesinde 12 ülkenin zorlanacağını söyleyerek   ”Rize de 100 yer ben gösterebilirim. Kriterler önemli ve her ülke kriterleri iyi değerlendirilmeli. 12 ülke temsilcisi kendi üzerine düşen görevi yapmalı ve ortak bir komisyon kurulmalı. Bu komisyon çalışmalarını devam ettirmeli. Karadeniz hızla kirlenmekte ve bu kirlilik tam olmadan şimdiden tedbirler almalıyız. Yarın kirlilik ile ilgili toplantı yapmak yerine bugün kirliliği önlemenin yolunu bulmalıyız” dedi.

    Toplantıya yabancı konuşmacıların konuşmaları ve sunumları ile devam edildi.

Editör: HABER MERKEZİ