Karadeniz Sahil Yolu’nun, Başbakan Erdoğan tarafından ulaşıma açılması ile birlikte tartışma konusu olan Rize’deki tünellerin ışıklandırılması bu kez de ihale onayına kaldı.

Özellikle Rize il sınırları içerisinde bulunan İyidere, Çayeli ve Pazar tünellerinin ışıklandırılmaması nedeniyle çeşitli kazaların meydana geldiği ve trafik güvenliğinin aksadığı kaydedilirken; tünellerin ışıklandırılmaması çeşitli tepkilere neden olmuştu.

Tünellerin ışıklandırılmamasının yanında hiçbir güvenlik önlemi alınmadan ulaşıma açılması çeşitli tepkileri beraberinde getirirken; Haziran ayı içerisinde Rize Valiliğinden yapılan açıklamada ışıklandırma ihalelerinin 5 Temmuz tarihinde yapılacağı belirtilmişti.

Temmuz ayının geride kalmasına karşın, sadece İyidere’deki tünellerde floransanlı aydınlatma dışında tünellerle ilgili herhangi bir gelişme olmazken; Rize Valiliğinden yapılan ikinci bir açıklamada Giresun’dan Hopa’ya kadar olan Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki tüm tünellerin ışıklandırma ihalesinin 25 Temmuz 2007 tarihinde Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce yapıldığı, tekliflerin değerlendirildiği ve yasal süreç sonucu ihale onaylanırsa işe başlanacağı ifade edildi.

Rize Valiliği’nin açıklamasında Giresun’dan Hopa’ya kadar olan tünellerle ilgili ibare kullanılması dikkat çekerken, özellikle Rize’den Trabzon’a kadar olan tünellerdeki ışıklandırma ve eksiksiz yapılanmanın ne şekilde yapıldığı ise kamuoyunda tartışma konusu oldu.

Karadeniz Sahil Yolu’nun Rize il sınırları içerisindeki geçişlerinde gözle görülür hata ve eksikliklerin olduğunu ileri süren yurttaşlar, Rize’nin bu çalışmalar ile cezalandırıldığını ileri sürerek; “Aylardır ulaşıma açılan yolda henüz tam anlamıyla işaretlendirmeler yapılmadı. Adeta kazalara davetiye çıkaran yol üzerinde bulunan tüneller aylardır ışıklandırılamadı. Trabzon bölgesinde bulunan tünellerin her türlü ışıklandırma ve güvenlik önlemleri tamamlanırken, Rize’deki tünellerde bu yönde herhangi bir girişim olmaması ilginçtir. Giresun’dan Hopa’ya kadar olan tünellerin ışıklandırılması ile ilgili ihalenin 25 Temmuz’da yapıldığı ifade ediliyor, Trabzon’daki tüneller bu ihaleye dahil değil miydi. Dahil ise oradaki çalışmalar nasıl yapıldı? Dahil değil ise bu ayrımcılık değil midir? Bu konuda yetkililerin bir an önce gerekli girişimleri yaparak, meydana gelebilecek mal ve can kaybının önüne geçmesi gerekiyor. Ayrıca, geleceğini turizmde arayan Başbakanların kenti Rize için bu görüntü hiç de iç açıcı değil. Bunun da bu çerçevede düşünülmesi gerekiyor” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

Rize Valiliği tarafından Haziran ayının başında yapılan yazılı açıklamada, ''Karadeniz Sahil Yolu kapsamında Rize ili genelinde 6 tünel yapılmıştır. Tünel ihaleleri 5 Temmuz tarihinde yapılarak en kısa süre içerisinde elektrik, elektronik, elektro mekanik ve kontrol sistemleri işleri tamamlanacak ve aydınlatma sağlanacaktır. Çalışmalarda enerji çağrı ve yangın algılama, trafik kontrol, haberleşme, kamu anons, CCTV, tele kontrol, alt ve ana kontrol merkezleri, radyo sistemi, yol ve tünel portal alan aydınlatması, su temini ve sulu yangın söndürme sistemi ve elektrik dağıtım binaları inşaat işleri gerçekleştirilecektir.''denilmişti.

 

Viçe

Editör: HABER MERKEZİ