Eruygur’daki belgeye göre brifingde, Org. Başbuğ, Erdoğan’ı “TSK aleyhindeki haberlerin önüne geçin. AB’ye üyelikte gerekirse yavaş hareket edin. Türbanı kamuya getirmeyin” diye eleştirmiş.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur’da ele geçen bir belgeye göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’a Genelkurmay Karargâhı’nda 15 Ocak 2004’te verilen, “Ulusal Güvenlik Brifingi”nde, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin gerekirse yavaşlatılması istendi.

Şimdiki Genelkurmay Başkanı, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral İlker Başbuğ’un sunumunda, ayrıca, Erdoğan’dan TSK aleyhinde medyada çıkan haberlerin önüne geçmesi de istendi.

Eruygur’da ele geçen belgeler arasında yer alan ve “Başbakan Erdoğan’la yapılan konuşmanın zabıtları, 15 Ocak 2004” başlıklı belgeye göre, Org. Başbuğ’un bir sunumla dile getirdiği eleştirilerin ayrıntıları şöyle:

‘Bize sormadınız’
“Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini daraltmaya çalışıyorsunuz, MGK danışma organı iken, alt organ olan MGK Genel Sekreterliği’nin etkisini azaltıcı düzenlemeler yaptınız.
YÖK Yasa Tasarısı’yla kurumun üzerinde siyasi otoritenin hâkim kılınmak istenmesi, iç istihbaratın MİT’ten alınarak, İçişleri Bakanlığı’na bağlanmaya çalışılması, TC İç Güvenlik Stratejisi belgesi, karşı görüşe rağmen onaylandı.

Jandarma’nın etkisiz hale getirilmesi çalışması, yasaların hazırlanmasında görüş alınmaması.
Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı bize sorulmadı, YÖK, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çıkardığı Kuran kursları değişikliği, Büyükşehir belediye sınırlarını değiştiren yasa sorulmadı.”
Eruygur’da bulunan belgede Başbuğ’un sunumu şöyle sürüyor: “Medyada TSK’yı yıpratmaya yönelik faaliyetler sürmekte. (...) Basın üzerinde olduğunu bildiğimiz etkinizi kullanmanızı, müdahale edemiyorsanız tavrınızı koymanızı bekleriz.

‘Haberleri engelleyin’
28 Şubat kararlarının gerektiği şekilde uygulanması ve takip edilmesi, Milli Görüş genelgesinin geri çekilmesi, türbanın kamusal alana çekilmesinin gayretlerinin sürmemesi, Kuran Kursları Yönetmeliği ile eğitim birliği ilkesinin aşındırılmak istenmesi, il milli eğitim müdürlerinin türbanı denetim altına alma arzusu olmayan, gözyumanlar arasından seçilerek atandırılması, YÖK Yasası’nda İHL (imam hatip lisesi) mezunları için değişiklik yapılmak istenmesi...”

Sunumdan diğer başlıklar şöyle: “AB’ye sosyal ve siyasal alanda üye olma durumunu düşünmeksizin birçok düzenleme yapılmıştır. Ayrılıkçı düşünceleri cesaretlendiren, destek sağlayıcı düzenlemelerden kaçınmalı, üyelik konusunda gerekirse yavaş hareket etmeyi de kapsayacak birçok tedbir düşünülmelidir.

AB uyarıları
Parti (AKP) programında Türk olmak üzerinde durulmayıp, tanım değiştirilerek ‘Türkiyelik’ kavramı getirilmektedir. Bu tanım son derece yanlış ve tehlikelidir.

Irak politikanızın bizimle paylaşılması önem arz etmektedir. PKK faaliyetlerine yönelik tavır koymazsanız endişemiz daha da artacaktır. Güneydoğu’da siyasi bir kararlılığa ihtiyaç var. Mesela HAK-PAR’ın tutumu ve olan olaylar karşısında tavır takınmalıydınız ki kendilerine gelsinler. Takdir sizin.”  (Milliyet)
Editör: HABER MERKEZİ