TRABZON'dan Rusya'ya çimento götürmek için limana demirleyen Boson-1 adlı geminin, Güney Kıbrıs Rum kesimi ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Geminin sahibi gözüken Rus inşaat şirketinin Larnaka'da adresinin bulunduğu tesbit edilmesiyle, Kıbrıs Rum kesimine uygulanan ambargonun delinmesi önlendi. Yükü boşaltılan gemiye Türk karasularını terk etme talimatı verildi.

Komoros bayraklı (Komor Adaları) ve Rusya yapımı Boson-1 adlı gemi, Pazartesi günü Trabzon'daki Aşkale Çimento Fabrikası'ndan, Rusya'ya götürmek için 1750 ton çimento yüklemeye başladı. Ancak, Trabzon Liman Başkanlığı ile Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerinin ayrıntılı incelemesi sonrasında geminin Güney Kıbrıs Rum Kesimi bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine yükleme durduruldu ve o ana kadar yüklenen 659 ton çimento boşaltıldı. Gemiye de Türk karasularını terk etmesi yönünde talimatı verildi.

Trabzon Liman Müdürü Muzaffer Ermiş, Rum kesimi ile bağlantısı olan hiçbir geminin Türk limanları ile iş yapamayacağının ilgili yasada belirtildiğini ifade ederek, 'Gemi limana gelmeden gönderilen evraklarda Güney Kıbrıs Rum kesimi ile olan bağlantısından bahsedilmiyordu. Limana giriş yaptıktan sonra denetim uzmanlarımız, evrak incelemeleri neticesinde, Boson-1'in Rum kesimi ile ticari bağının olduğunu ve şirket adreslerinden birinin Larnaka'da bulunduğunu ortaya çıkardı. Bunun üzerine gemiye o ana kadar yüklenen çimentoyu boşalttık. Çimento yükü gelecek olan başka bir gemiyle gönderilecek' dedi. (Vatan)

Editör: HABER MERKEZİ