Hasankeyf’i sular altında bırakacağı için tartışma konusu olan ve batılı bankaların kredi vermeyi reddettiği Ilısu Barajı projesini yürüten konsorsiyumun lideri, Cengiz İnşaat’ın Yönetim Kurulu üyesi olan Ekrem Cengiz, projeyi protesto edenlere sert tepki gösterdi. Cengiz, projenin en popüler karşıtlarından hemşehrisi Tarkan’ın ‘birtakım güçlerin maşası’ olduğunu ileri sürdü.
Türkiye’nin en çok tartışılan özelleştirmelerinden biri olan Seydişehir Eti Alüminyum’u özelleştirmeden 305 milyon dolara alan Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz, şirketle ilgili gelişmeleri açıklamak amacıyla düzenlediği basın gezisinde, Ilısu Barajıyla ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Birkaç hafta kadar önce, Almanya, Avusturya ve İsviçre’li bankalar, Çevre Bakanlığı baraj yapımıyla ilgili yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediği için Ilısu’ya sağladıkları finansmanı geri çekmişlerdi.
Kreditörleri başından beri zorlayan Avrupalı çevre örgütlerinden sonra, son zamanlarda Türk çevre örgütleri ve bazı sivil toplum kuruluşları da Ilısu Barajı’na karşı seslerini yükseltmişlerdi. Popstar Tarkan, çevre örgütlerinin kampanyalarına destek için bir konsere Hasankeyf tişörtüyle çıkmıştı. 

Orhan Gencebay’a da çattı

Cengiz İnşaat’ın patronları gibi Rizeli olan Tarkan’ın kampanyaya katılmasına çok kızan şirket yöneticisi Ekrem Cengiz, Popstar Tarkan’a seslenerek, “Sen ne biçim Rize uşağısın?” dedi.
 
Cengiz, “Tarkan Karadeniz’de onca baraj yapıldı, sesini çıkarmadı. Bu olaya tepki göstermesini, bir takım güçlerin maşası olduğu şeklinde yorumluyorum. Yeşillik istiyorsa Rize’ye gelsin. Kaç kere geldi ki zaten? Benzer bir tepki gösteren Orhan Gencebay’a da yakıştıramadım” dedi.


Ilısu Barajı’nın Hasankeyf’ten dolayı değil, stratejik önemi nedeniyle istenmediğini belirten Ekrem Cengiz, “Bu proje öyle ya da böyle yapılacak. Türkiye’nin hem güvenlik harcamalarını düşürecek, hem de enerji açığını kapatacak. Yani, projeyi istemeyenler Türkiye’nin iki önemli amacının gerçekleşmemesi için çalışıyor” diye konuştu.

‘Seydişehir’i konuşanlar, neden bizden daha iyi fiyat vermedi?’

Seydişehir Eti Alüminyum’u özelleştirmeden 305 milyon dolara alan Cengiz Holding’in Yönetim Kurulu üyesi Ekrem Cengiz, “Burayı bedelinin altında aldığımızı iddia edenler var. İhaleye 10’un üzerinde firma katıldı. 300 değil 400 milyon dolar veren olsaydı, o zaman beni yargılarlardı. Neden bizden çok veren olmadı?” dedi.
Türkiye’nin tek alüminyum üreticisi Seydişehir fabrikasının çok büyük stratejik öneme sahip olduğunu belirten Cengiz, “Ürettiğimiz alüminyumun tonu 1500 dolar. Özel ürünlerle bunuı 40 bin dolara çıkarmak mümkün” dedi.
Cengiz, özelleştirmeyle ilgili Danıştay’ın verdiği satış iptal kararının kendileri dışında bir konu olduğunu iletti. Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa da fabrika hakkında şu bilgileri verdi: “200 milyon dolar yatırım yaptık. Üretimimiz yıllık 60 bin ton. Modernizasyon bittiğinde ilk kez savaş uçaklarının tüm malzemelerini kendi kullanan bir Türkiye olacak. Ürünler, yalnızca uçak, gemi, helikopter, denizaltı, tren gibi araçlar için değil, beyaz eşya gibi plastik ve çeliğin ikame edileceği her yerde kullanılacak.”

Milliyet

Editör: HABER MERKEZİ