Yapılan araştırmalarda, dünyada 15 yaş üstü 1 milyar 200 milyon kişinin sigara içtiği ve her yıl 5 milyon kişinin de sigaradan dolayı öldüğü tespit edildi. Türkiye'de ise 17 milyon kişinin sigara içtiği tahmin edilirken, her yıl da sigaraya bağlı nedenlerle 100 bin kişinin yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Türkiye sigara tüketiminde dünyada 7., Avrupa'da 3. sırada yeralıyor. Her iki erkekten birinin sigara içtiği ve kadınlarda ise oranın yüzde 16.6 olduğu tahmin ediliyor.

Kansere bağlı tüm ölümlerin üçte birinden sorumlu olduğu tespit edilin sigara, akciğer hastalığından gerçekleşen her 10 ölümden 9'unun da nedeni.

EV YA DA ARABA ALIN

Araştırmaya göre günde birer paket sigara içen karı-koca, sigarayı bırakırsa 20 yılda bir ev parası veya bir araba alabilir, çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabilir. Ülke kaynaklarının boşa harcanmasına, üretimde azalmaya, işgücü kaybına neden olan sigara tüketiminin Türkiye'de Ulusal Tütün Kontrol Programı çerçevesinde azaltılması hedefleniyor. Bu çerçevede 2010 yılına kadar sigara içmeyenlerin oranının yüzde 80'e çıkarılması hedefleniyor

Editör: HABER MERKEZİ