Türk Telekom'un şehiriçi görüşme ücretleri, rekabetin tüketici açısından ne kadar gerekli olduğunun en çarpıcı örneği olsa gerek...
Uluslararası ve şehirlerarası görüşmelerde rakipleriyle fiyat yarışına giren ancak şehiriçi görüşmelerde tekel konumunda olan Türk Telekom, bu alanda fahiş kar ediyor.

Nasıl kazıklandığımızı daha iyi görmek için mukayeseli rakamlara göz atarsak;
2004 yılında Türkiye'den Almanya'ya doğru yapılan bir dakikalık telefon görüşmesinin maliyeti 1.2 TL'ymiş, bugün ise bu görüşmeyi ister Türk Telekom isterse alternatif bir operatörden 11 kuruşa gerşekleştirmek mümkün. 5 yıllık enflasyona rağmen fiyatlarda yüzde 95 indirim olmuş. Rekabet geldiği için

Şehirler arası telefon görüşmelerinde de durum aynı. 2004'te dakikası 20 kuruşa konuşuyormuşuz bugün 8 kuruşa konuşuyoruz.

Türk Telekom'un tekel olduğu şehiriçi görüşmelerde ise artış var! 2004 yılında 6 kuruştan görüşme yapılırken bugün bu rakam tam 7 kuruş!

Telekom'un fiyat tarifelerindeki çarpıklığı Taraf Gazetesi yazarı Kemalettin Bulamacı bugünkü köşesinde şöyle anlattı:

'Telekom'da sınırsız rekabet
2009 krizin pençesinde bir yıl. Tüm dünya için bu böyle. Türkiye'de ise telekomünikasyon sektörü bu krize rağmen en hareketli alan. 3G hizmetlerinin başlayacak olması, WiMAX ihalesinin yapılacak olması, şehiriçi telefon görüşmelerinin alternatif operatörlerin hizmetine sunulacak olması, IPTV hizmetlerinin başlaması...
Tüm bunlar, tam rekabet koşullarında vatandaşa daha kaliteli ve ekonomik hizmetlerin sunulması demek.
Şehirçi telefon görüşmelerini sürekli dile getiriyoruz. 2004 yılında Türkiye'de telekomünikasyon alanında serbestleşme 'teorik' olarak başlasa da geçen 5 yılda bu iş pratikte tüm hizmetelere yayılmadı. Şehiriçi telefon görüşmeleri teorikte ve pratikte Türk Telekom tekelinde.
Türk Telekom da bunun avantajını sonuna kadar kullanıyor. Ama vatandaş kaybediyor.
2004 yılında Türkiye'den Almanya'ya doğru yapılan bir dakikalık telefon görüşmesinin maliyeti 1.2 TL'ydi. Bugün bu görüşmeyi ister Türk Telekom isterse alternatif bir operatörden 11 kuruşa gerçekleştirmek mümkün. 5 yıllık enflasyonu da düşünerseniz fiyatlarda yüzde 95 indirim olmuş. Rekabet geldiği için.
Şehirlerarası telefon görüşmelerindeki fiyatlar da aynı. 2004'te dakikası 20 kuruşa konuşuyormuşuz, bugün 8 kuruşa konuşuyoruz.
Türk Telekom'un tekel konumunda olduğu şehiriçi görüşme ücretlerinde ise bir değişiklik olmamış. Hatta artış var.
2004 yılında dakikası 6-6,5 kuruştan görüşme yapılırken bugün bu rakam 7 kuruş.
Sebebi açık. Diğer taraflarda rekabet var. Kıran kırana fiyat rekabeti ortaya çıkıyor. Şehiriçinde rekabet yok. Fiyatlar yerinde sayıyor.'(Haberturk)
Editör: HABER MERKEZİ