Dünya Bülteni / Tarih Servisi

Tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları şöyle:

Kanuni Bağdat’ı Fethetti (1534)

Kanuni Sultan Süleyman Basra Körfezine kadar olan yerleri hakimiyet altına almak için İran seferine çıktı. Şah Tahmasb babasının hatasına düşmedi ve Osmanlı Ordusunun karşısına çıkmadı. Osmanlı Ordusu Hemedan üzerinden Bağdat’a doğru yola çıktı. Bağdat beylerbeyi Tekelü (Antalyalı) Mehmet Han Türkmen karşı koyamayacağını anlayınca şehri boşalttı. Kanuni Sultan Süleyman 28 Kasım 1534 tarihinde Bağdat’a girdi. İlk olarak Kanuni İmam-ı Azam Ebu Hanife’nin türbesini ziyaret etti.

Kanuni’nin Damadı Rüstem Paşa Sadrazam Oldu (1544)

Rüstem Paşa Kanuni’nin tek kızı Mihrimah sultan ile evliydi. 28 Kasım 1544’te sadrazam olan Rüstem Paşa, Şehzade Mustafa’nın ortadan kaldırılması için Hürrem Sultan ile işbirliği yapmış ve başarılı olmuştur. Şehzade Mustafa’nın öldürülmesine duyulan tepki sonucu görevinden bir süre azledilmiştir.

Ruslar Kars’ı İşgal Etti (1855)

Rus kuşatmasına üç ay kadar dayanan Müşir Mehmet Vasıf Paşa yardım alamayınca Kars’ı 28 Kasım 1855 tarihinde Ruslara teslim etmek zorunda kaldı.

Arnavutluk Bağımsız oldu (1912)

Arnavutluk I. Balkan Savaşı'nda  Karadağ, Sırbistan ve Yunanistan'ın işgaline uğradı.Osmanlı Devleti ile bağlantısı kesilen Arnavutluk İtalya ve Avusturya Macaristan'ın araya girmesiyle 28 Kasım 1912’de bağımsızlığını ilan etti ve Arnavutluk Krallığı kuruldu. 

Rize’de Şapka Devrimine Karşı Çıkan Eylemler Bastırıldı (1925)

Rize’de Şapka devrimine karşı oluşan hareket 28 Kasım 1925’te bastırıldı. Olayın sorumlusu olarak görülen bir çok kişi tutuklandı. Yargılama sonrası idam ile cezalandırılanlar oldu.


Atatürk'ün Vasiyetnamesi Açıldı (1938)

Atatürk'ün vasiyetnamesi Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Hakimliği tarafından 28 Kasım 1938’de açıldı. Vasiyetnamede Atatürk parasının nemasından yakınlarına, manevi evlatlarına aylık, İnönü'nün çocuklarına yükseköğrenim ödeneği bağlanması şartı ile parasını ve Çankaya'daki mülkünü CHP'ye bıraktı. Ayrıca Türk Dil ve Tarih kurumlarınca nemadan artan payın paylaşılmasını istedi.

Süleyman Demirel Adalet Partisi Genel Başkanı Oldu (1964)

Süleyman Demirel Adalet Partisine 28 Kasım 1964 tarihinde genel başkan seçildi. Genel başkanlığının başında ilk olarak koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı oldu. 1965 Yılındaki seçimlerden sonra ise başbakan oldu.Aktif siyasi yaşamına 1993 yılında cumhurbaşkanı seçilene kadar devam etti.

Papa XVI. Benedict Türkiye’yi Ziyaret Etti (2006)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in konuğu olarak 28 Kasım 2006’da Papa XVI. Benedict Türkiye’ye geldi. Papa seçilmeden önce ki görüşlerinin aksine ‘’İslam'ın barış ve hoşgörü dini olduğu‘’ yönünde ve ‘’Türkiye'yi, AB'de görmek istiyoruz’’ gibi sıcak mesajlar verdi.
Editör: HABER MERKEZİ