TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Paketinin İkinci turunda maddelerin oylamaları tüm hızıyla devam ederken Rizeli Başkanların yolu oy kullanma sırasında kesişti.

53. ve 55. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Başbakanlığını yapmış olan Ahmet Mesut Yılmaz ile 59. ve 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Başbakanlığını yapan Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Paketinin İkinci turunda 1. Maddenin oylanması sırasında yan yana gelmeleri mecliste ilginç bir görüntüye sahne oldu.

 

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 332 kabul, 75 ret oyu kullanıldı; 1 milletvekili de çekimser kaldı.

Teklifin, Anayasanın 10. maddesinde değişiklik yapan 1. maddesine göre, kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar ve özürlülerle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak.

Birinci turda, bu maddenin gizli oylamasına 407 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanılmış ve 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

OYLAMADAN NOTLAR

Gizli oylamaya CHP, BDP ve DSP'li milletvekilleri ilk turda olduğu gibi katılmadı. BDP milletvekilleri oylama sırasında Genel Kurul dışına çıktı.

Oylama sırasında bazı milletvekilleri oy pusula ve zarflarının dağıtıldığı Bakanlar Kurulu ve Komisyon sıralarının arkasında gruplaştı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu milletvekillerinden yerlerine oturmalarını istedi, idare amirlerini göreve çağırdı.

TBMM İdare Amiri ve CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, oylama boyunca Bakanlar Kurulu sıralarından pusula ve zarf dağıtan katip üyeler ve görevlilerin arkasında ayakta durdu.

Bazı milletvekillerinin ise BDP sıralarına oturarak, komisyon sıralarından pusula ve zarf dağıtan katip ve görevlilerinin işlemlerini gözlemledikleri görüldü.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin bu milletvekillerinden CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın cep telefonuyla fotoğraf çektiğini belirtmesi üzerine, TBMM Başkanı Şahin, 'Ben de gözlemliyorum. Belki hatıra olsun diye çekiyordur'' dedi.

Oylama sırasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurulda bulundu. Bahçeli, oyunu kullandıktan sonra Genel Kurul salonundan çıkarken, Baykal, milletvekilleri ile sohbet etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise sırasının gelmesine kısa süre kala Genel Kurula geldi, oyunu kullandıktan sonra ise ayrıldı.

İlk turda oylamalara katılmayan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da oy kullandı.

Katip üyeler oylama için milletvekillerinin adlarını ilk turda olduğundan daha uzun aralıklarla anons etti.

 

Editör: HABER MERKEZİ