Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının sona ermesinin ardından 1 Eylül'de aylarca hazırlık yapan balıkçıların bol av umuduyla denize açıldıklarını, ancak yaklaşık bir hafta geçmesine rağmen halen istedikleri gibi av yapamadıklarını söyledi.

Av sezonunun istedikleri gibi gitmediğini belirten Rakıcı, ''Şu anda an fazla istavrit avlanıyor. Ancak o da istenilen seviyede değil. Onun dışında oldukça küçük palamut ile az miktarda mezgit avlanabiliyor'' dedi.

Bol av yapamayan balıkçıların ekonomik olarak da zorlanmaya başladıklarını kaydeden Rakıcı, ''10-15 gün sonra palamut avının artacağını umuyoruz. Umarım ilerleyen günlerde bol av yapabiliriz'' diye konuştu.

Rize'deki büyük balıkçı teknelerinden birinin sahibi olan Bayramali Başlantı da, ilk günlerde istedikleri avı yapamasalar da, sezondan ümitli olduklarını dile getirerek, ''Havaların sıcak gitmesinden dolayı balığın az olduğunu tahmin ediyorum. Bu ayın sonlarına doğru havaların soğuması ile balık artabilir. Ayrıca, ay çıktığında, av olumsuz etkileniyor. Ay olduğunda balık toplu olarak durmuyor. Dağınık durunca da attığımız ağlardan fazla balık çıkmıyor'' diye konuştu.


Şu sıralar günde 3-4 ağ atıp ortalama 60-70 kasa balık avladıklarını anlatan Başlantı, normal şartlarda ise daha fazlasını bir ağdan aldıklarını kaydetti.

Balığın bol olduğu dönemde günde 6-7 ağ attıkları olduğunu belirten Başlantı, şöyle dedi:

''Atılan ağlarda istavrit ile az miktarda barbun ve palamut çıkıyor. Yaklaşık 4 ayın ardından başladığımız av sezonunda başka sıkıntılar da yaşıyoruz. 4 aydan beri çeşitli revizyonlardan geçen tekneler, ilk avlanmalarda çıkan eksiklikler ve arızalar nedeniyle sorun yaratıyor. Balığın da az olması buna eklenince moralimiz bozuluyor. Eksikliklerimizi giderip bol balık olması ümidi ile teknemizle ağ sarmaya devam edeceğiz.''

Başlantı, yaklaşık 2 ay daha palamut ve istavrit avlamaya devam edeceklerini, daha sonra ise hamsi sezonunun başlayacağını sözlerine ekledi. (Haber7)

Editör: HABER MERKEZİ