Rize'de yayın yapan yerel gazetelerden Zümrüt Rize Gazetesi'nin 'Rize'deki yazılı medyaya büyük darbe' başlığıyla duyurduğu valiliğin gazetelerin resmi ilanlarını kestiği yönündeki haberi ni gerçek zannederek bugünkü köşesine taşıdı. Bu hatayı yapan Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer dünkü köşesinde olayı, 'Bunları biliyor musunuz' başlığı altında duyurdu.

Şaka geleneği her yıl birilerinin başını yakıyor. Basın sektörü, yanlışı düzeltmenin yolu olsa da yazılanlar gerçek olarak kabul edildiği için bu durumun ciddi bir şekilde yaşandığı alanların başında geliyor. Bu yılki 1 Nisan şakasına Hürriyet Gazetesi'nin duayen yazarlarından Yalçın Bayer inanmış. Gerçek olduğunu zannettiği bir haberi, altında küçük puntolarla 1 Nisan şakası olduğu belirtilmesine rağmen bu uyarıyı görmeyerek dünkü köşesine taşımış: 'Bunları biliyor musunuz: Rize'de günlük yayınlanan 'Zümrüt Rize, 'Güneş', Karadeniz Haber', 'Yeni Gündoğdu, 'Vira' ve 'Fırtına' gazeteleri ile Çayeli ve Ardeşen'de, Pazar ve Fındıklı'da da birer gazetenin resmi ilanlarının Valilik kararıyla kesildiğini...'

Dikkat, şakadır gerçekle ilgisi yoktur!

Olayın hikayesi ise şöyle: Rize'de günlük olarak yayınlanan Zümrüt Rize Gazetesi, dünkü manşetinde 'Rize'deki yazılı medyaya büyük darbe' haberiyle çıktı. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun yerel gazetelerin resmi ilanlarını kestiği belirtilen haberde valinin ağzından, 'Sadece kanun, yasa ve yönetmelikleri uygulamaya koyduk.' Sözleri de aktarılmış. Haber metninin en sonuna ise, bunun bir şaka olduğunu belirtmek için ters olarak, 'Bu haberimiz 1 Nisan şakası olarak yayınlanmıştır, aslı yoktur.' notu düşülmüş.

 

Gazetenin daha önceki 1 Nisan haberleri:

-1 Nisan 2006 tarihinde gazete GAP ve Yerel Medya konulu seminere katılmak üzere Şanlıurfa'ya giden Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve gazetenin imtiyaz sahibi Faik Bakoğlu, Çayeli Gazetesi imtiyaz sahibi Talip Saklı, Bayram Ali Kavalcı ve İsmet Köseoğlu'ndan 3 gündür haber alınamadığını duyurdu.

-Yine aynı tarihte spor sayfasında çıkan haberde ise, Çaykur Rizespor'un Gaziantepspor ile sahasında yaptığı ve 0-0 biten maçta 4 sarı kartları olduğu halde kaleci Zdravkov ve Cem Baki'nin forma giydiğini, federasyonun bu yanlışı görüp yeşil-mavilileri 3-0 hükmen yenik saydığı hatırlatıldı. Bu gelişme üzerine başkan Ekrem Cengiz ve Teknik Direktör Güvenç Kurtar'ın istifa ettiği haberine yer verildi.

-1 Nisan 2005 tarihinde gazete, 'Başkan Bakırcı tutuklandı' manşetiyle çıktı. Gürcistan-Türkiye milli maçını izlemek için Gürcistan'a giden Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve bazı Rizeli taraftarların Gürcü makamlar tarafından tutuklandığını duyurdu. Belediye Başkanı Bakırcı'nın Rize'de olduğu öğrenilince haberin 1 Nişan şakası olduğu ortaya çıktı.

Editör: HABER MERKEZİ