Rize'nin İkizdere ilçesindeki Petran Yaylası'nda geleneksel hale gelen yıl Petranboard Kayak Şenliği'nin bu yıl 11'incisi gerçekleştirildi.

İkizdere Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Meşeköy Muhtarlığı ve Meşeköy Petran Derneğince 2200 rakımlı Petran Yaylası'nda düzenlenen şenliğe, yerli ve yabancı yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Renkli görüntülere sahne olan şenlikte katılımcılar, yörede 'petranboard' ya da 'lazboard' adı verilen tahtalarla kayak yapmak üzere yayladaki parkura geldi. Önce deneme yapan vatandaşlar, ardından kaymanın keyfini yaşadı. Bazı vatandaşlar ise dengelerini sağlayamayarak düştü.

Yerli ve yabancı turistlerin mangal yakıp horon oynayarak karın tadını çıkardığı şenlikte, bazı vatandaşlar da naylon poşetlerle kaymaya çalıştı.

Etkinliklerde çeşitli yarışmalar düzenlenirken dereceye girenlere hediyeler verildi.

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Rize'de yaz turizminin yanında kış turizminin de son yıllarda canlandığını belirterek, ulaşım aracı olarak kullanılan petranboardun son yıllarda şenliğe konu olduğunu ve snowboarda benzerliğiyle dikkati çektiğini söyledi.

Şenliğe katılarak kaymaya çalışan Züleyha Kandemir ise 60 kişilik arkadaş grubu ile geldiğini ve düşe kalka öğrenmeye çalıştığını kaydetti.

Zorlu doğa koşulları nedeniyle yöre halkı tarafından 'Petranboard' olarak adlandırılan üzme tahtası, 200-250 yıl önce yöre sakinleri tarafından yoğun kar nedeniyle ulaşım aracı olarak icat edildi.

Çam ağacı elde edilen tahtalarının birleştirilmesiyle 30 santimetre genişliğinde, 160-190 santimetre uzunluğunda yapılan üzme tahtalarını köylüler, kar üstünde kayarak ilçe merkezine ulaşmak amacıyla kullanıyordu. Üzme tahtaları, ulaşımın kolaylaşmasının ardından ihtiyaçtan çok eğlence amacıyla kullanılırken yaylada 11 yıldır şenlik düzenleniyor. 

Editör: HABER MERKEZİ