Kuzeyi güneyle birleştirecek, Karadenizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile bağlantısını sağlayacak Rize-Mardin oto yol projesine destek sağlamak ve bilgilendirmek için Rize Ticaret ve Sanayi Odasının girişimiyle, Rize - Mardin hattı üzerinde ve çevresinde bulunan Ticaret Odaları ve Borsa Başkanları Ankara’da bir araya geldi. RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ofluoğlu “Türkiye artık doğu batı değil kuzey – güney istikametinde birleşmeli. Rize- Mardin hattı yalnız bir oto yol projesi olarak görülmemeli. Kuzeyi güneyle kucaklaştıracak sevgi yolu olacaktır.” sözleriyle yolun önemini belirtti.


Rize Ticaret ve Sanayi Odası'nın Rize – Mardin hattı üzerinde bulunan illerin Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarıyla Rize- Mardin oto yolu konulu toplantısı büyük ilgi gördü. Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ankara’da Başkent Öğretmenevi Sosyal Tesislerinde organize ettiği toplantıya Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu ve Ak Parti Rize İl Başkanı Hasan Karal da katılarak, Rize- Mardin
Oto yol projesine siyasi destek sağlayacaklarını belirttiler.

RTSO’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya Rize, Mardin, Şirnak, Van, Diyabakır, Cizre, Iğdır, Ağrı, Bitlis, Muş, Çayeli, Ardeşen, Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu ve meclis başkanları, genel sekreterleri Borsa meclis yönetim kurulu ve meclis başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Rize- Mardin oto yol projesine normal bir yol projesi olarak bakılmaması gerektiğini vurgulayarak “Türkiye artık doğu-batı değil, kuzey güney istikametinde birleşmeli ve yakınlaşmalıdır. Bu proje hayata geçirildiğinde Rize-Erzurum arası 1,5 saate inecek. Herkes kendi ili ile Erzurum arasındaki mesafeyi biliyor. Yapılacak otoyolla aradaki mesafeyi herkes tahmin edebilir. Benim görüşüme göre Mardin-Rize arası bugün 13- 14 saattir ama proje sonuçlanınca bu mesafe 5-6 saate inecektir. Bu çok önemli bir yaklaşımdır. Saat olarak birbirine yakınlaştığımız zaman gönüllerde birbirine yakınlaşacaktır. Toplantıyı düzenlememizdeki amaç bu güzergaha yakın olan illerin de aynı heyecanı duyup proje bir an önce hayata geçsin diye kamuoyunu desteğini sağlamaktır. Bu proje Karadeniz ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu için yalnızca bir yol projesi olarak görülmemeli. Bu toplantılarımızı bundan sonrada devam ettireceğiz. Bu proje görüşülürken bölgelerimizin diğer sorunlarını da karşılıklı olarak masaya yatıracağız” dedi.
Rize Ak Parti İl Başkanı Hasan Karal yaptığı konuşmada Ovit Tüneli projesinide içine alacak bu çalışmanın çok önemli bir proje olduğunu vurgulayarak “Bu proje Rize olarak artık bizi aşmıştır. Karadeniz Bölgesini Doğuyu, Güneydoğuyu ve bu bölgelerin dışında Suriye, İran ve Gürcistan Bölgelerini de içine alan bu interlandı doğrudan ilgilendiren bir projedir. Bu güzergah üzerindeki 12 ilin yöneticileriyle birlikte çalışma başlatılmasının ilk adımı atıldı. Bu 12 il sayısıda çevre illerle artabilir. Hep beraber el ele vererek ayağa kalktığımızda bu projenin kısa sürede başarıya ulaşacağını ümit ediyorum. Biz hükümet nezdinde işin siyasi takibini yapacağız. Sizler diğer boyutları ele alacaksınız ve güçlerimizi birleştirerek hayalimizdeki bu projeyi hep beraber gerçekleştirip Güneydoğuyu, Doğuyu ve Karadeniz’i birbirine yakınlaştırmanın ve de ülke dışına bağlanmanın güzelliğini yaşayacağız diye düşünüyorum” dedi.

Rize Milletvekili Lütfü Çırakoğlu ise RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğluna böyle bir toplantıyı başlatmasından dolayı teşekkür ederek “Türkiye'de hayal edemeyeceğimiz noktalara geliyoruz. İşte şimdi hayal gibi görünen Rize Mardin oto yolu da böyle. Karadeniz’i, Doğuya, Güneydoğuya belkide diğer ülkelere bağlayacak. Bu yol birlik ve beraberliğin daha ileriye götürülmesine vesile olacaktır. Aynı zamanda ilerlemeyi sağlayacaktır. Sivil toplum olarak sizlerin zorlaması ihtiyac olduğunun vurgusunu ortaya koyuyor. Sivil toplum kuruluşu olarak sizlerin bu projede büyük katkısı olacak. Bu proje de önce düşünüldü, sonra adım atıldı. Bu demektir ki Rize- Mardin oto yolunu temelleri atılıyor.”

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ilk memuriyet hayatına Rize’de başladığını ifade ederek “Rize - Mardin arasındaki ulaşım sıkıntısını çok iyi bilen biriyim. Halen bu sıkıntılar devam ediyor. Rize Ticaret Odasının başlatmış olduğu Rize- Mardin Otoyol projesi bilgilendirme toplantıları çok güzel bir ortam, çok güzel bir birliktelik yaratacaktı. Rize – Mardin oto yol projesinde Rize başlangıç noktası Mardin bitiş noktası olmayacak bu proje hayata geçtikten sonra çok daha değişik boyutlara ulaşacaktır.”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Galip Ensarioğlu Rize- Mardin oto yolunun hayata geçmesiyle sevgi yolu olacağını ifade ederek “Bu toplantıyı düzenledikleri için RTSO’na teşekkür ediyorum. Rize’de bu konu ne kadar gündemde ise aslında birbirimizden haberimiz olmadan kendi ilimizde de bu konu gündemdedir. Coğrafyanın ayırdığı kopukluk bu proje sayesinde ortadan kalkacaktır. Karadeniz’le bir gönül köprüsü kurulacak. Biz buna sevgi yolu da diyebiliriz. Bu proje hem ekonomik olarak hem siyasi olarak hem sosyal olarak çok önemli bir projedir ve bu anlamda bu yol üzerindeki bütün vilayetlerin güç birliği yapması gerekmektedir”.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu da bu projede bölge milletvekillerine büyük iş düştüğünü söyledi. Kandaşoğlu “Biz yıllardan beri bunun özlemini yaşıyorduk Bu üç bölge Rize Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle bir araya gelerek ülkemizin, bölgemizin en önemli meselesine masaya yatırdık Bu büyük bir cesarettir, büyük bir girişimdir.Rize başkanına teşekkür ediyoruz. Bu projede başta bölge milletvekillerine çok ciddi görev düşüyor. Bunun için bir an önce bir araya gelerek bize cesaret vermelerini ve kendilerinin de çalışmalara başlamalarını bekliyoruz” dedi.

Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan da projenin önemine
değinerek “Rize – Mardin Oto Yol Projesiyle Karadeniz’in, doğu ve güneydoğu ile birleşmesiyle hem bölgeleriyle birleşmesi halinde hem bölgeye hem de ülkeye çok büyük katkısı olacaktır. Ayrıca, burada toplanmış olan bu 12 oda temsilcilerini bu girişimi ülkenin diğer bölgelerine de örnek teşkil edecektir.”dedi

Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Kuzeyi Güneyle buluşturacak Rize-Mardin Oto yolu projesi için yaptıkları bu ilk toplantının çok olumlu olduğunu açıklayarak ”Ankara’da gerçekleştirdiğimiz bu ilk toplantıda katılımın tam olmasının, Rize –Mardin Oto Yol projesinin önemini oda başkanlarımızın ifadeleriyle gördük. Bu bir istişare toplantısı oldu. Toplantılarımız bundan sonrada devam ettireceğiz. Bölge oda ve borsa başkanlarımızla önümüzdeki Haziran ayında Rize’ de toplanıp Rize- Mardin Oto Yol Projesi’ni daha kapsamlı olarak görüşeceğiz” dedi.

(Haber:Osman CAN)

Editör: HABER MERKEZİ