Ankara’da incelemelerde bulunan Rize Ticaret Borsa Başkanı Mehmet ERDOĞAN Kaçak Çayla ilgili hazırladığı dosyasını da Devlet Bakanı Hayati YAZICI’ YA verdi. Kaçak çayın Rize Çayına darbe vuracak duruma geldiğini söyleyen Borsa Başkanı Mehmet ERDOĞAN Bakan YAZICI’dan daha sıkı önlem alınmasını istedi.

Rize Borsa Bakanının Kaçak Çay dosyasını alan Devlet Bakanı Hayati YAZICI’Kaçak çayın söylendiği kadar fazla olduğu doğru değil.2010 yılında gümrüklerden kaçak girerek yakalanan çay 240 Ton. Gümrüklerde gelişleri beyana tabii tutuyoruz. Vatandaşın beyanı olmazsa işler çok yavaş yürüyor ve gümrük kapılarında büyük yığılmalar oluyor. AB standartlarında hızlı gümrük işlemi ve geçişi yapmak için beyan esasıyla araçlar sınır kapılarından geçiriliyor. Eğer ihbar var ise takip ve arama yapılıyor. Fiziki arama yapıldığında kapılarda çok araç yığılması oluyor. Fakat söylendiği gibi 10 bin ton kaçak çayın gümrük kapılarından mümkün değildir. Her geçen yıl sınır kapılarında iyileştirmeler yapıyoruz.

     

Rize önemli bir geliri olan ÇAYA bağımı kalmamalı. Üretici başka alternatif ürünler üreterek gelir sağlamalıdır. Kivi, Siyah Kokulu Üzüm, Likapa gibi ürünler daha iyi pazarlanarak üretimi arttırılmalı ve kazanç sağlamalıdır’ dedi.

  
Rize Ticaret Borsası başkanı Mehmet ERDOĞAN kaçak çay dosyasını Devlet Bakanı Hayati YAZICI’YA verirken yaptığı konuşmada’sınırlardan veya başka yollardan yurda kaçak giren kalitesiz çaylar Rize çayına çok zarar veriyor. Aldığımız bilgilere göre doğudaki sınırlardan 36 bin katır ve eşek kaçakçılıkta kullanılıyor. Bunun önlenmesini istiyoruz. Ayrıca bugün AB. Hibe fonundan kabul gören projemizle Rize’de çayın araştırılması ve daha iyi pazarlanması konusunda güzel yatırımımız olacak ve güzle bir iş sahası açmış olacağız’ dedi.

Editör: HABER MERKEZİ