Rize'nin İyidere ilçesi Köşklü ve Çiftlik köylerinin ortasında yer alan tarihi Pileki Mağarası turizmin hizmetine girmesinin ardından mağaraya giden 4 km'lik patika yol da turizme açılacak. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İyidere Kaymakamı Orhan Altun, 'Patika yolun girişinde bölgeye gelen araçlar için otopark kurulacak ve gelen turistler araçlarını park etme sıkıntısı yaşamayacak. Bisiklet, atv veya fayton ile insanlar bu güzergah boyunca 2 km kadar giderek birinci değirmene varacaklar, burada ayrıca otopark sorununu çözmüş oluyoruz. Yine insanlar burada çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilecekler” ifadesini kullandı. 

İsteyenlerin mağaraya giden yoldaki ilk 2 Km'lik mesafeyi de araçlar ile gidebileceğini belirten Altun “Araçların park edilmesinin ardından yerli ve yabancı turistler için burada dinlenme alanı yapacağız ve yiyecek ve içecek ihtiyaçları karşılanacak, bu alanda insanlarımızın oturabileceği, dinlenebileceği alanlar olacak, burada güvenlik sorunu da olmayacak” dedi.

Öte yandan Pileki Mağarası insan eliyle yapılmış olup; bölge halkı tarafından pileki taşı çıkartılmak için M.Ö. 2300'li yıllardan başlayan süreç 1970'li yıllara kadar sürmüş. Ancak, teknolojinin gelişmesi ve alışkanlıkların değişmesi nedeniyle artık buradan taş çıkartılmıyor. Mağaranın içinde bir çok tünel, tünellerin sonunda da boşluklar, boşlukları takip eden tuneller, kuyular ve göller bulunuyor. 

 

Editör: HABER MERKEZİ