Önümüzdeki dönemde yeni inisiyatiflerin kullandırılacağını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren son paketin seçim sonrası açıklanacağını söyledi.

NTV ve CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtlayan Bakan Ekren seçim sonrası çıkacak 4. paketin içeriği hakkında şunları aktardı; 'Son pakette dış talep, dış fonlamadaki daralma dikkate alınacak, kredi mekanizmasının sağlıklı çalışabilmesi için özel sektöründe sorunlarını dikkate alıp bir düzenleme gerekiyor, Mali disiplini bozmayacak bir takım vergi düzenlemeleri de olacak.'

Öte yandan büyümede revize yapılacağını açıklayan Ekren, 2009 bütçesinin daha önceki bütçelere göre daha fazla açık vermesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Bütçenin daralması yerine genişlemesinin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Bakan Ekren, 'Geçici vergi indirimini de bir paket halinde düşünüyoruz' dedi.

Bu açıklamalar üzerine uzun zamandır gündemde olan ÖTV'nin de paket kapsamına alındığı ortaya çıktı. HABERTURK.COM'un ulaştığı maliye yetkilileri otomotiv satışlarını canlandırmak için yüzde 37 olan ÖTV'nin indirileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da devrede olduğunu ifade eden yetkililer ÖTV ile ilgili taslağın yaklaşık 6 aydır hazır bulunduğunuda sözlerine eklediler.

Otomotiv satışlarında yüzde 18 KDV, motor hacmine göre yüzde 37'den başlayan oranlarda da ÖTV alınıyor. Paket kapsamında otomotiv teşviğinin 1 ay süre ile sınırlandırılması planlanıyor.

Mevcut düzenlemeye göre, 150 metrekarenin altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 uygulanırken, 150 metrekareden büyük konutlar ve işyerlerinde bu oran yüzde 18 olarak uygulanıyor.

Paket kapsamında bu oranın da 3 ay süreyle düşürülmesi planlanıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, pek çok satışta net metrekare alanı düşük gösterildiğini ve yüzde 18 oranında vergi ödenmediğini vurguladı. Yetkililer, bu nedenle vergi indiriminin bütçeyi sarsmayacağını, kayıtlı ekonomiye destek sağlayacağını ve alım-satımı canlandıracağını aktardı.

Pakette, reel sektöre ise fon desteğinin artırılması planlanıyor. Bu kapsamda KOBİ'lerin kredi taleplerine kefil olan Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) imkanlarının artırılacağı fona ilave kaynak aktarılacağı belirtiliyor.

İŞTE PAKETİN ÖNEMLİ MADDELERİ

* Eximbank'ın sermayesi artırılacak. Yıl sonuna kadar 13 milyar doların üzerinde kredi ve kredi garantisi sağlanacak. Yeni pazarlara girilmesi için politik risk sigortasına ağırlık verilecek.

* KOSGEB kaynaklarından ihracatçı firmalara kullandırılan 1 milyar dolarlık düşük faizli kredi takviye edilecek.

* KOBİ'ler başta olmak üzere üretim yapan firmaların enerji başta olmak üzere bazı girdi maliyetlerinin bir bölümünü devlet üstelenecek.

* Otomotiv, hazır giyim gibi sektörlere ek ihracat kredisi açılacak.

* Otomotivde süreli ve sınırlı vergi indirimi de gündemde.

ÖTV, KDV indirimi ile stokların eritilmesine destek verilmesi düşünülüyor. Bu amaçla ortaya çıkabilecek vergi kaybı senaryosu üzerinde çalışılıyor. Sektör, 'satışlar artar, vergi indirimi telafi eder' görüşünde.

* Küçük hacimli motor üretimi yapan firmalara da destek verilerek sayısı 72 bini aşan taksiciye ÖTV ve KDV indirimi karşılığında araçlarını yenileme fırsatı sunulacak.

* Dış kredi kullanımında aracılık maliyetleri gözden geçirilecek.

* Kamu bankalarının öncülüğünde mevcut kredilerin vadesi uzatılacak. İlave işletme kredileri verilecek.

* Likiditeyi artırmak için, uzun vadeli mevduatta stopajın indirilmesi ve munzam karşılıkların bir miktar daha düşürülmesi planlanıyor.

* Bankacılık sektörü ve patronlar arasında dengeyi bozmadan kredi alışverişini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

* Müteahhit firmalarının teminat mektubu sorunu kamu eliyle çözülecek. nGüç durumdaki büyük şirketlere kredi desteği verilecek, borçlar yeniden yapılandırılacak

* Tüketici kredilerinin kolaylaştırılması için BSMV indirimi, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması da masada.

Editör: HABER MERKEZİ