Şehirlerarası sefer yapan firmalara bağlı bazı otobüslerin, yolculuk sırasında 'namaz molası' için camilerin önüne götürüldüğü belirlendi.

Tartışma yaratan uygulama, Samsun'dan İstanbul'a gelmek üzere Metro Turzim'e ait bir otobüsü kullanan yolcu aracılığıyla ortaya çıktı. Yolcu, yaptığı açıklamada, aracın saat 18.15'te hareket ettiğini, 20.00'de de bir caminin önünde park edildiğini anlattı.

Otobüsten inen bazı kişiler, caminin avlusunda önce abdest aldı, ardından namaz kıldı. Bu sırada otobüste yarım saat bekleyen yolcuların itirazı üzerine gerginlik yaşandı.

Metro Turizm Genel Müdürü Sinan Solok, 'Bu, yönetmeliğimize ve uygulamalarımıza ters düşen bir durumdur. Günlük 1500 seferimiz var, her mola talebine yanıt veremeyiz. Bu olay, cezaya tabidir, gereği yapılacak' dedi.

TOFED: TARTIŞMALAR ÇIKIYOR
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı ve Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım; 'Namaz vakitlerinde camiye gidilerek mola verilmesi talepleri sektörün baş ağrısı oldu. Şoför kabul etmezse ciddi tartışmalar çıkıyor. Namaz talebi oluyordu, ama şimdi bir kesim bu işin üzerine gidiyor, durmadığınız zaman sorun çıkıyor' dedi.

ŞOFÖRLERE SUÇLAMA: DİNSİZ! 
Yıldırım şöyle devam etti: 'Otobüs içinde hoşgören de var, tepki gösteren de. Günde beş vakit namaz için durulması büyük bir olay. Şoförlerin kaza riski artıyor, çünkü 'dinsizlikle' suçlanıyorlar, sinirleri bozuluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda açıklama yapmalı. Çünkü hiçbir din adamı 'otobüsü durdurun' demez. Amerika'ya o kadar Müslüman gidiyor, uçağı mı durduruyorlar?' diye konuştu.

'DAHA SONRA NAMAZ KILINABİLİR'
Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı (İstanbul Müftüsü): Otobüsün içerisindeki diğer yolcuların üzerinde psikolojik baskı kullanarak, otobüsü zorla bir yerlerde bekletmek hoş değil. Otobüsün içerisinde işaretle namaz kılmak mümkündür. Vakit denk geliyorsa, ki çoğunlukla denk gelir, mola yerlerinde kılınabilir. Namazını hiç kılamadıysa kaza edebilir. Bunun için, ilk uygun yerde, kaçırdığı namazların farzlarını kılar. Aynen oruç borcu gibidir, seferi durumdadır, kaza namazı kılar.

çay tv

Editör: HABER MERKEZİ