Gazeteci, yazar, Deli Yürek, Kurtlar Vadisi gibi dizilerin, Kurtlar Vadisi Irak, The İmam, Gülün Bittiği Yer gibi filmlerin senaristi, yazete.com yazarı ve Yayın Kurulu üyesi Ömer Lütfi Mete vefat etti. Daha önce geçirdiği kalp krizinin ardından sağlığı bozulan ve önceki gün geçirdiği ikinci bir kalp kriziyle tedavi altına alınan Ömer Lütfi Mete, Acıbadem Hastanesi'nde dün hayata gözlerini yumdu.

KALP YETMEZLİĞİ VE ASİSTOLİ GELİŞMESİ
Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Mete'nin 17 Kasım 2009 tarihinde evinde gelişen kalp durması nedeniyle yapılan canlandırma işlemi sonrasında hastanenin yoğun bakım kliniğinde tedavi altına alındığı bildirildi. Açıklamada, 'Ancak sayın Mete, yapılan tedaviye rağmen 18 Kasım 2009 Çarşamba günü saat 16.30'da kalp yetmezliği ve asistoli gelişmesi sebebiyle vefat etmiştir' denildi.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ CAMİİ'NDEN UĞURLANACAK
Ömer Lütfi Mete'nin cenazesi, bugün Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN, BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ömer Lütfi Mete'nin vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı. TBMM Başkanı Şahin'in mesajı şöyle: 'Araştırmacı, gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete'nin hayatını kaybettiğini, büyük bir üzüntü ile öğrendim. Basınımıza araştırmacı ve yazar olarak uzun yıllar hizmet veren merhum Mete, film ve dizi senaryolarıyla da Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Araştırmacı kişiliği ve yazar kimliği ile pek çok başarılı çalışmaya imza atmış olan Ömer Lütfi Mete'nin, bırakmış olduğu eserlerle milletimizin gönlünde yaşayacağına inanıyorum. Merhum Ömer Lütfü Mete'ye Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere basın dünyasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim.'

TÜRK MİLLETİNİN KAYBIDIR
Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala, gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete'nin vefatına ilişkin, 'Yeri doldurulamayacak değerli sanatçı ve edebiyatçılarımızdan biri olarak kaybı, Türk milletinin kaybıdır' dedi.

Araştırmacı-yazar Dursun Gürlek de Mete'nin kendi nesillerinden ve ehli kalem olduğunu belirterek, 'İşlek bir kaleme sahipti. Yakın tarihi iyi bilirdi. Vatan, millet hasretiyle içi yanan, daima hareketli ve bu hareketini kalemine yansıtan son derece cevval bir arkadaşımızdı. Kendisini en az 30-35 yıldır tanıyorum. Şu bakımdan üzülmüyoruz ki arkasından eser bırakıp gitti. Dolayısıyla eserleriyle ikinci ömrünü yaşayacak' şeklinde konuştu.

Gazeteci-şair Olcay Yazıcı da Ömer Lütfi Mete ile yakın bir dostluk içinde olduğunu ifade ederek, 'Türk edebiyatı önemli bir kalemini kaybetti. O, batıyla doğunun sentezini yapıp kendi tarzını yarattı' dedi.

Yazıcı, Ömer Lütfi Mete'nin yazdığı senaryolarla herkesin beğenisini kazandığını, sinemada yaptıklarıyla Türkiye'de birçok gerçeği ortaya koyduğunu dile getirdi. Mete'nin, Türk toplumunun çok değerli bir aydını olduğunu vurgulayan

Yazıcı, 'Bazı aydınlarımızda olduğu gibi yabancı kültür hayranı değildi. Haysiyetli bir aydındı. Doğduğu toprakların değerinin farkındaydı' şeklinde konuştu.

'ÖNEMLİ BİR DEĞERİMİZİ KAYBETTİK'
Gazeteci-yazar Beşir Ayvazoğlu da çok iyi bir gazeteci olan Mete'nin güçlü bir kaleme sahip olduğunu söyledi.

Ayvazoğlu, Mete'nin, gazeteciliğin de ötesine geçip, yorumculuğuyla da dikkati çeken bir yazar olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 'Ömer Lütfi Mete, başka alanlarda da başarılı olmuş bir isimdi. Sinema alanında, özellikle dizi film senaryosuna yeni bir renk, yeni bir soluk ve bir tat getirenlerin başında geliyordu. Bu bakımdan hem Türk basını hem de Türk sinemasının büyük bir kayıp verdiği düşüncesindeyim. Önemli bir değerimizi kaybettik, yeri zor doldurulur.'

TİMAŞ YAYIN GRUBU GENEL MÜDÜRÜ OKÇU
Öte yandan, Timaş Yayın Grubu Genel Müdürü Osman Okçu da Mete'nin vefatı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Okçu, açıklamasında, şunları kaydetti:'Derin Devlet, Derin PKK, Dünyayı Kimler Yönetiyor, Asker ile Cemre, Erdoğan Operasyonu, Milliyetçilik Milliyetsizlik ve Gülce isimli kitaplarımızın yazarı, hem edebi hem de fikri anlamda bugünkü Türkiye'nin düşünce hayatında çok fazla emeği olan Ömer Lütfi Mete beyefendinin vefatına çok üzüldüm. Fikir ve eserleri yalnızca bugünü değil, yarını da şekillendirecek kuvvet ve kudrette olan yazarımıza rahmet, ailesine metanet ve sabır diliyorum.'

HAYATI

Ömer Lütfi Mete, 1950'de Rize'nin İyidere ilçesi eski ismi Aspet diyede bilinen fıçıtaşı mahallesinde doğdu.

Mete, ilk ve orta öğrenimden sonra bir dönem Kur'an Kursları'nda okudu. Aynı kurumlarda okutucu olarak görev yaparken Rize Lisesi'ni bitirdi ve 1970 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi. 1971 yılında önce matbaa çıraklığıyla başlayarak gazeteciliğe geçti.

1972'de İktisat Fakültesi'nden ayrılıp Atatürk Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. Kısa bir süre mezun olduğu lisedeve Rize Meslek Yüksek Okulu'nda Edebiyat öğretmenliği dışında gazeteci ve senaryo yazarı olarak çalıştı.

Babıali'de Sabah, Bizim Anadolu, Tercüman (Halka ve Olaylara), Türkiye, Yeni Haber, Orta Doğu, Yeni Şafak, Ayyıldız, Yeni Binyıl, Sabah gazetelerinde editör, yönetici ve yazar olarak çalıştı. Türk Edebiyatı, Boğaziçi ve Çağrışım dergilerinde makale, mizahi öykü ve şiirleri yayınlandı.

ESERLERİ

Allahsız Müslümanlık

Milliyetçilik Milliyetsizlik (röportaj),

Gülce (şiir),

28 Şubat'tan Şemdinliye Derin Çeteler,

Derin Devlet (röportaj),

Dünyayı Kimler Yönetiyor (röportaj),

Derin Milliet Manifestosu (köşe yazılarından seçmeler),

Çığlığın Ardı Çığlık,

Yerden Göğe Kadar,

Asker ile Cemre, Çizme (roman), Hacı yağı ile Parfüm Arasında (deneme), Balonya Tünel (kara mizah), İtfaiye Yanıyor (kara mizah)

(Erdoğan operasyonu Mahir KAYNAK'la Ortak Eseri)

SİNEMA FİLMİ SENARYOLARI

Çizme

Gülün Bittiği Yer

Bizim Yunus

Kurtlar Vadisi Irak

The İmam

TV FİLMİ SENARYOLARI

Köstekli Saat

Ayrı Dünyalar

Veysel Karani

Ahmet Bedevi

TV DİZİ SENARYOLARI

Bizimev

Evlere Şenlik

Ortaklar

Deli Yürek

Avcı

Hayat Bağları

AGA

Kurtlar Vadisi

Kurtlar Vadisi Pusu

Eşref Saati

Ekmek Teknesi

Çanakkale Destanı (Belgesel Drama)

Editör: HABER MERKEZİ