Osmanlı Devletinin 36 padişahı arasında, kuşkusuz en muhteşemleri diyebileceğimiz Fatih-Yavuz ve Kanunidir. Türk ve İslam Dünyasında isimlerini tarihe altın harflerle yazdırmışlardır. Günümüzde bile, Osmanlı denince önce onlar aklımıza geliyor. Sadece bu üçlünün değil, 36 Padişahımızın da birbirlerinden farklı çok güzel özellikleri vardır.

Osman Gazi, kuruluş döneminde değil de yükseliş döneminde veya II. Abdülhamit çöküş döneminde değil de yükseliş döneminde yaşamış olsaydı, en muhteşemler diye belirttiğimiz padişahlardan bile etkili olacaklardı. Takdir-i ilahi, II. Abdülhamidi son dönemde padişah yaptı. Osman Gaziyi de kurucu yaptı.

Türk Tarihinin altın sayfalarında yerini alan muhteşem üçlünün (Fatih-Yavuz-Kanuni)dönemini çok iyi bilmeliyiz. Boş gurura kapılmadan, neler yaptıklarını ve neler yapmak istediklerini iyi bilmeliyiz, araştırmalıyız, öğrenmeliyiz. Yoksa kuru kuruya cihangirlik sevdasına kapılmamalıyız.

Günümüzde bile hala bu muhteşem üçlü sürekli konuşuluyorsa, demek ki yaptıkları çağları aşan icraatlardır. Karakterleri, kişiliği, eğitimleri, hedefleri, hayalleri, uygulamaları, sözleri, fiilleri, davranışlarını bilmeden övgüler düzmemeliyiz. Elbette hataları vardır. Bunları da ayırmadan öğrenip konuşabilmeli, tartışabilmeli, yanlışlarının onların büyüklüğüne gölge düşürmeyeceğinden emin olmalıyız.

Fatihin Venediklileri ayrıcalık vererek,

Yavuzun, Safevileri güç kullanarak,

Kanuninin Fransızlara kapitülasyon vererek zarar vermelerini engellemesi çok önemli stratejik başarılarındandır. Ayrıca, Anadolu Türk birliğini kurmak için büyük mücadele vermeleri takdire şayandır.

Fatihin Ortodoksları yanında tutarak onların korumacısı rolünü ve misyonunu üstlenmesi,

Kanuninin Hint Denizine sefer düzenletmesi,

Yavuzun Mısırı alması ileri görüşlü olmalarından kaynaklanmaktadır

Günümüz Türk gencinin örnek almaları gereken şahsiyetlerin başında Fatih-Yavuz-Kanuni gelmesi gerekmektedir. Onların mücadelesi, dini ve milleti için yaptıkları fedakârlıklar, hedefleri, davaları, karakterleri vs her yönüyle örnek şahsiyetlerimizdir.

Fatih; hedefini gerçekleştiren

Yavuz; gözü pek

Kanuni; inandıklarını uygulayan ve kanunlara bağlı kalan demektir.

Maalesef muhteşem üçlüyle ilgili doğru dürüst ilmi çalışma pek yapılmamıştır. Özellikle Yavuz’la alakalı pek az esere rastlıyoruz. Onlarla ilgili filmler çekilse ne güzel olur. Düşünün;

Fatihin İstanbul’u Fethinin,

Yavuz’un kutsal toprakları nasıl aldığının,

Kanuninin, Mohaç’ı nasıl kazandığının,

Sinema filmleri yapıldığını, gençlerimiz bunlardan nasıl etkilenir.

Türk gençliği günümüzde gördüğü, duyduğu her şeyden kolayca etkileniyor. Kötü örnekler, bozuk hayatlar gençliği olumsuz yönde etkilemektedir. Tarihimizdeki binlerce mükemmel örnekler dururken saçma sapan kişiler örnek diye sunulmaktadır.

Tarih şuuruna sahip, milli, manevi değerlerinden yoksun olmayan, geçmiş şerefimizdir diyebilen bir nesil arzulamaktayım. Geçmişinden utanmayacak, reddi miras yapmayacak bir nesil hayal ediyorum.

Osman Gaziden Vahdettin e kadar Osmanlı Sultanlarını bütün olarak kabul ederek,yanlışlarıyla doğrularıyla oldukları gibi değerlendirmek lazım.Muhteşem başarılar gösteren ecdadımızı en güzel şeklide tanıtmanın gerçekleştiği günlerin geleceği ümidiyle..

Allaha emanet olunuz.