Mustafa BAYRAK / AHT

Rize’deki tarihi mezar taşları üzerinde yer alan Mühr-ü Süleyman, İsrail bayrağındaki Davut Yıldızı sanılarak tahrip edildi. Osmanlı ve Selçuklular döneminde yaygın olarak kullanılan Mühr-ü Süleyman, Hazreti Adem’in cennetten getirdiği 3 şeyden biri olarak kabul ediliyor.

Rize’deki tarihi mezar taşlarındaki Mühr-ü Süleyman motifinin İsrail bayrağındaki Davut Yıldızı sanılarak tahrip edildiği ortaya çıktı.

Rize’deki tarihi mezar taşları üzerinde çalışma yürüttükleri sırada bu durumu gözlemlediklerini söyleyen Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep Koyuncu, 4 bin 200 adet mezar taşını günyüzüne çıkardıklarını belirterek, “Bu mezar taşlarını okuyarak kitap haline getiriyoruz” diye konuştu.

‘HER DİN İÇİN KUTSAL’
Kentte yaklaşık 150 tarihi mezar taşı üzerinde Mühr-ü Süleyman motifi tespit ettiklerini kaydeden Koyuncu, “Her ne kadar Süleyman Peygamber’in adının ve gücünün simgesi ise de, Hazreti Muhammed’in de sembolü olarak kabul edilmektedir. Dinimizce Hazreti Adem’in cennetten getirdiği üç şeyden biri olan Mühr-ü Süleyman, tüm semavi dinlerce kutsal kabul edilmiştir. Üstelik, bu sembolün tarihi, dinler tarihinden daha eskidir” dedi.

Tunç çağı buluntularında da bu sembole rastlandığını belirten Koyuncu, bu konuda da, “Bu sembol, bereket, güç, hikmet, ilahi himaye beklentisiyle bir tılsım olarak görülmüştür.

‘BARBAROS’UN SANCAĞINDA’
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çok yaygın olarak kullanılan Mühr-ü Süleyman, sadece kılıç üzerinde değil, camilerde, hatta Barbaros Hayrettin Paşa’nın sancağında bile kullanılmıştır. Günümüzde maalesef İsrail bayrağı olarak biliniyor. Asla bir Yahudi sembolü değildir. İsrail bayrağı sanılarak tahrip ediliyor. Mezar taşları bir toplumun geçmişine ışık tutar ve bulundukları yörenin tapusu hükmündedir. Bir anlamda kendi tapularını yok ediyorlar” diye konuştu.
Editör: HABER MERKEZİ