FATİH İSLAM KARAOĞLU/ANKARA

Avrasya Demokrasi Derneği tarafından organize edilen Moldova Türkiye Dostluk toplantısında eski Başbakanlardan Vasiliy Tarlev’e katkılarından dolayı Genel Başkan Dr. İsmail SAFİ tarafından Ankara Swissotel’de plaket takdim edildi.

Sevgili okurlar,

Denetleme Kurulu Üyesi olduğum Avrasya Demokrasi Derneğinin organize ettiği toplantının misafiri iki dönem 2001-2008 yılları arasında Başbakanlık yapan Vasiliy Tarlev’di. Sayın Tarlev 06.03.2009 seçimlerinde beklediği oyu alması durumunda Cumhurbaşkanlığına aday olmayı planlamaktadır. Türkiye ve soydaşlarımız Gagavuzlar açısından çok önemli olan bu seçimlerde eski Başbakan Tarlev’e başarılar diliyorum. Bilindiği üzere Gagavuz Türkleri 1994 yılında yasal otonom haklarını kazandı. Anayasal statüye kavuşturmada Başbakan Tarlev’in rolü çok büyük olmuştur. Tarlev uluslararası politikada izlediği yapıcı yaklaşımlar sayesinde AB’nin doğu sınırını teşkil etmiş Batı ile de iyi ilişkilerinin yanında dengeli yaklaşımlarından dolayı Romanya ve Rusya’dan destek almayı başarmıştır.

Moldova Karadeniz’in bir kıyısıdır. Osmanlıda Boldan eyaleti olarak bilinmektedir. Rusya ile aramızda güç olan Moldova Osmanlıya 300 yıl bağlı bulunmuştur. Tarihsel anlamda çok yakın ilişkilerimiz olmuştur. Türkiye Moldova ilişkilerini geliştirmek bizim açımızdan o yüzden çok önem arz etmektedir. Ayrıca Moldova Karadenizin barışına katkı sağlayacak bir ülke konumundadır. Avrasya Demokrasi Derneğinin organize ettiği toplantıdan ötürü konuşmalarında müteşekkir olduğunu dile getiren Vasiliy Tarlev Genel Başkan Dr. İsmail SAFİ’ye ve katılımcılara monologdan ziyade diyalogdan yana olduklarını belirtti.

Moldova devletinin kökeni 1350 yıllarına dayanmaktadır.1859 yılına kadar Romanya’nın oluşturduğu sınırlar içinde mevcudiyetini devam ettirmiş 3 ülkeden biridir. Daha sonra bağımsızlığını ilan etmiştir.1918 yılında SSCB’nin üyesi olmuştur. Çöküşün ardında tekrar bağımsızlığını ilan etmiştir.

Sevgili okurlar,

Moldova çok elverişli jeopolitik konumdadır. Yakın komşu anlamında Romanya ve Ukrayna geniş anlamda Batı ve Doğuda yer almaktadır. Bağımsız Devletler topluluğu olarak ilişkilerini sürdürmektedir. AB ile de ticaret anlaşmaları vardır. Üretilen malları AB’ye ihraç etmekte olup AB’den de aynı şekilde mal almaktadırlar. Türk şirketleri Moldova’ya çok önem vermektedirler. 700’ e yakın Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Büyük ölçüde faaliyet gösteren şirketlerden biride TURKCELL’dir. Otellerin yanında Tekstil, Tarım, Sanayi ve diğer sektörlere de geniş imkânlar sağlanmıştır.

Karadeniz ekonomik örgütünün üyesidir.Türkiye’yi önemli gören Moldova bir dönem liderliğe oynayan Romanya’yı desteklemeyerek daha önce başarılı işler yapan Türkiye’yi destekleme kararı alarak liderliği yine Türkiye’nin yapması gerekliliği konusunda net tavır sergilemişlerdir.Tarihsel süreçten gelen dostluğun yanında diğer ekonomik ilişkilerde bizi birbirinden ayırmamaktadır.Limanlar ve Havayolları bunun örneklerindendir.

Sevgili okurlar,

Gagavuz Türkleri nüfusun yüzde dördünü oluşturmaktadır.1994 yılında yasal hakları verilmiştir. Dil ve tarihin yanında otonom hakkı verilmiştir.2003 yılında Başbakan sıfatıyla Türkiye’yi ilk kez ziyaret eden Vasiliy Başbakan Tayip ERDOĞAN’la da bir araya gelmiştir. Sayın ERDOĞAN kendisine tarihi bir adım atalım ve Gagavuz Türklerinin haklarını anayasal haline getirelim talebinde bulunmuşlardır. Vaatte bulunmayı sevmeyen Sayın Vasiliy elinden geleceğini yapacağını belirtmiştir. Daha sonra da Anayasanın 111nci maddesine ilave ettirerek çok önemli adım atmıştır. Dört parti tarafından desteklenen ve Türk dostu olan Vasiliy umarım Moldova Cumhurbaşkanı olur ve tarihe geçer. Ahde vefa örneği sergileyen Gagavuzlarda Vasiliy Tarlev’i desteklemektedirler.

Türkiye ile ilişkiler açısından çok önemli bir konumda olan Moldova eski Başbakanı Sayın Vasiliy TARLEV’i misafir etmekten dolayı Avrasya Demokrasi Derneği Denetleme Kurulu Üyesi olarak gerçekten çok mutluluk duydum. Bu bağlamda bu organizasyona ev sahipliği yapan Avrasya Demokrasi Derneği Genel Başkanı İsmail SAFİ ve ekibine teşekkür eder saygılar sunarım. Ayrıca Sayın SAFİ’nin 21 Aralık 2008 tarihinde Star Gazetesinde yayınlanan “Moldova Seçimleri ve Karadeniz’in Kaderi”  adlı makalesini okumanızı tavsiye ederim.

Sevgili okuyucular yaklaşan yeni yılınızı kutlar ülkemize barış ve huzur getirmesini Yüce ALLAH’tan niyaz ederim.

Görüşmek ümidiyle kalın sağlıcakla,

 

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ