Tekin ATAY / TRABZON (AHT)

Trabzon'da Belediye Meclis toplantısına türbanını çıkararak girdiği için eleştiri oklarının hedefi haline gelen AKP'li Belediye Meclis Üyesi Avukat Saadet Çoban tartışmalara son noktayı koydu ve bundan sonraki meclis toplantılarına da başını açarak gireceğinin sinyalini verdi.

Trabzon'da AKP'den Belediye Meclisi Üyesi seçildikten sonra ilk meclis toplantısına türbanını çıkararak giren Avukat Saadet Çoban'a, 'Bundan sonraki meclis toplantılarına örtülü girmesi gerekir. Aksi halde istifa etmelidir' şeklinde yöneltilen yoğun eleştiriler kentte gündeme oturdu. Yazılı bir açıklama yapan Çoban, kimsenin etkisi altında kalmayacağını belirterek, bundan sonraki toplantılara da başını açarak gireceğinin sinyalini verdi.

TÜRBANI ÇIKARDI HEDEF OLDU
AKP'de büyük tartışma yaratan olay, 29 Mart seçimlerinde Trabzon Belediye Meclisi Üyesi seçilen türbanlı avukat Saadet Çoban'ın, ilk meclis toplantısına başını açarak girmesiyle başladı. Bazı yerel gazetelerde, ?Bir kriz çıkmasın diye saçımı açtım. Duruşmalara da böyle giriyorum. Ama sorun olmazsa, Mayıs ayında yapılacak olan meclis toplantısına örtülü girmek isterim' şeklinde açıklamaları yayınlanan Çoban'a, AKP'nin gelenekçi kanadından büyük tepki geldi. Birçok ilde türbanlı üyelerin belediye meclislerine girdiğini belirten bu kesim, hem Çoban'ı, hem de kendisini toplantılara başını açarak girmesi konusunda uyardığı belirtilen AKP İl Başkanı Muhammet Balta'yı topa tuttu. Vatandaşlardan türbanlı şekilde oy isteyen Çoban'ın, belediye meclisinde örtüsünü çıkarmasının, kendisine oy veren insanların hassasiyetine ihanet olduğu vurgulayan bazı yerel gazeteler, Çoban'ı istifaya çağırdı.

KİMSENİN DAYATMASIYLA HAREKET ETMEM
Uzun süredir kent gündemini meşgul eden bu tartışmada hep suskun kalan Saadet Çoban, bugün bir yazılı açıklama yaparak, kimsenin dayatmasıyla hareket etmeyeceğini duyurdu. Öğrencilik yıllarında başörtüsü için mücadele verdiğini ve başörtüsünü din ve inanç özgürlüğünün bir gereği olarak gördüğünü vurgulayan Çoban, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Baha haksızlık yapılıyor. Başörtüsü benim kişisel tercihimdir. Meclis toplantısına başımı açarak girdim çünkü orada yaşanacak bir tartışmanın, Trabzon'a yapacağımız hizmetlerin önüne geçmesini istemedim. Benim iyi niyetli olarak aldığım bu kişisel karar, bazı kesimler tarafından bilinçli olarak bir siyasi hesaplaşmaya dönüştürüldü. Mayıs ayındaki toplantıya başörtülü girmek istediğim şeklinde gazetelerde yer alan beyanlar bana ait değildir. Bugüne kadar tüm kararları kişisel irademle aldığım gibi, bundan sonra da hiç kimsenin dayatmasıyla hareket etmeyeceğim. Belediye Meclis üyeliği görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışacağım.'

HERKES MAYIS AYINDA GÖRECEK
AHT muhabirinin telefonla görüştüğü Saadet Çoban, 'Bu açıklamanızdan, bundan sonraki toplantılara da başınızı açarak gireceğiniz anlaşılıyor. Bu doğru mu' sorusu üzerine, 'Oluşturulmaya çalışılan mahalle baskısına boyun eğemeyeceğimi açıkladım. Seyhan Belediye Meclisi'nde aynı konu yargıya taşındı. Belediye Meclisi'nin kamusal alan olup olmadığına yargı karar verecek. Bir sorun olmadıktan sonra elbette örtülü girmek isterim. Ben şimdi, başımı açacağım veya örteceğim gibi bir söz söyleyip yeni bir tartışma başlatılmasını veya mevcut tartışmanın uzayıp gitmesini istemiyorum. Benim kararımın ne olduğunu herkes Mayıs ayındaki toplantıda görecek' dedi. Çoban, tartışma konusu olmamak için başını açtığını ancak buna rağmen tartışmaların odağına oturtulduğunu da belirterek, 'Bundan büyük rahatsızlık duyuyorum' diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ