Bugüne kadar Yüce Divan'da yargılanarak en ağır cezaya çarptırılan bakan ünvanı taşıyan eski bakanlardan Tuncay Mataracı Bodrum havalimanından İstanbul'a gelirken kullandığı VIP salonunu birbirine kattı.

Rötar yapan uçağın ardından bir de bavulunu alacak teşrifatçıların gecikmesi üzerine kendisine hizmet edecek görevlilere hakaretler yağdıran Mataracı alelacele getirilen araçla uçağa bindirildi.

Yüce Divan'da yargılanarak 'rüşvet almak' iddiasıyla bugüne kadar alınan en ağır cezaya çarptırılan 12 Eylül öncesinin Gümrük ve Tekel bakanlarından Tuncay Mataracı'nın Bodrum havalimanı VİP salonunu birbirine kattığı öğrenildi.

22 Temmuz Salı günü saat 17.10'da kalkacak olan TK 291 uçuş nolu, Türk Hava Yolları Bodrum-İstanbul uçağı bir saat rötar yaparak 18.10'da havalanabildi. Uçağın kalkışının rötar yapmasına ve çıkış kapısında çantasının teşrifatçılar tarafından alınmamasına sinirlenen Mataracı yaptıkları ile VİP salonununda skandal yarattığı belirtildi.

Eski bakan oluşu nedeniyle prosedür gereği havalimanlarında VİP'i kullanma hakkına sahip olan Mataracı, İstanbul uçağının rötar yapması sinirlerini yeterince germiş olmalı ki, kendisini uçağa götürecek VİP aracının ve kendisini karşılayıp bavulunu alacak görevlinin gecikmesi yüzünden alanda olay çıkardı. Kendisinin Türkiye Cumhuriyetinde bakanlık yapmış bir kişi olduğunu belirten Tuncay Mataracı kendisi ile burada (Bodrum Havaalanında) ilgilenilmediğini ileri sürerek yüksek sesle kapıdaki yetkililere bağırmaya başladı. Bunun üzerine kapıdaki görevliler telsizle ulaştırmaya ve ön hizmet görevlilerine ulaşarak acele çıkış kapısına gelmeleri istendi. Birkaç dakika içinde başgösteren kargaşa teşrifatçının gelerek Mataracı'nın çantasını alması ile sona erdi. Mataracı daha sonra kendisini uçağa götürecek VİP aracına binerek uçaktaki yerini aldı.

VİP'TEN KİMLER YARARLANABİLİYOR?  

Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, eski Cumhurbaşkanları, Cumhuriyet Senatosu eski Başkanları, TBMM eski Başkanları, eski Başbakanlar, Cumhurbaşkanlığı eski Konsey Üyeleri, Genelkurmay Başkanı, Anamuhalefet Partisi lideri, kabine üyeleri, eski bakanlar, Yüksek Yargı Organları'nın Başkan ve Üyeleri, kuvvet komutanları, YÖK Başkanı ve üyeleri, Meclis Başkanvekilleri, Katip Üyeleri, İdare Amirleri, Meclis'te grubu olan partilerin liderleri, milletvekilleri, eski vekiller, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve yardımcıları, Başbakanlık Müsteşarı, TBMM Genel Sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, müsteşarlar, Merkez Bankası Başkanı, AB Genel Sekreteri, SPK, Rekabet Kurulu, Telekomünikasyon Kurulu, RTÜK, BDDK, EPDK, Kamu İhale Kurulu başkanları, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanları, Başbakan Başmüşavirleri, müsteşar yardımcıları, üniversite rektörleri, büyükelçiler, valiler, Emniyet Genel Müdürü, Büyükşehir Belediye Başkanları, DDK, YDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, TOKİ, ÖİB, GAP, DİE, TSE, TÜBİTAK, TÜBA, TAEK başkanları, devlet sanatçıları, İstiklal Madalyası sahipleri, hükümeti temsilen yurdışına giden heyetler, DİSK, HAK-İŞ, TESK, TİSK, TÜRK-İŞ Konfederasyonları başkanları, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, TOBB Başkanı ve yukarıda belirtilen görevlerden emekli olanlar.

YURTDIŞINDA VİP

Oysa İngilizler kraliçeyi, Fransızlar 7 kişiyi 'VIP' sayıyor. ABD Sadece görevdeki başkan ve yardımcıları VIP'ten yararlanıyor. Yabancı devlet adamları içinse VIP hizmeti veren özel bir kuruluş bulunuyor. Bu kuruluş yaptığı hizmetlerin karşılığında ücret alıyor. New York John F. Kennedy Hava Limanı'nda VIP salonu gibi bir uygulama yok. Senatörler yolcu gibi seyahat ediyor. Bizde sadece Atatürk Havaalanı'nda günde en az 200, yılda 70 bin kişi VIP'ten geçiyor.

Atatürk Havalimanı'nda günde ortalama 200-250 kişiye VIP hizmeti veriliyor. Bu rakam, bazı dönemlerde günde 400-450'ye kadar çıkıyor. Yılda ortalama 70-100 bin kişi VIP'ten geçiyor. Havalimanları, sınır kapıları, limanlar ve hatta büyük tren garları düşünüldüğünde rakam milyonları geçiyor.

Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nun 42 personeli var. THY, 6 adet VIP aracıyla yolcu taşıyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin 9 personeli bulunuyor. Salonda 24 saat görev yapan sivil polisler de var. X-Ray cihazının başında 2, pasaport işlemleri için de 1 polis sürekli hazır bulunuyor. Salonda ikram için garson, temizlik hizmeti için de 5 kişi bulunuyor.

TUNCAY MATARACI KİMDİR?

1935 yılında Rize'de doğan Tuncay Mataracı Türk siyasi hayatına Yüce Divan'da Rüşvet almak iddiasıyla yargılanıp en yüksek cezayı almakla damga vurdu.

Rize İnşaat Tekniker Okulunu bitiren Mataracı, Rize İl YSE Müdürlüğü, Çay Kooperatifi İdare Meclisi Başkanlığı, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü, 16. Dönem Rize Milletvekiliği ile Gümrük ve Tekel Bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıdır.

Adalet Partisi'nden ayrılarak Bülent Ecevit ile bakanlık karşılığı hükümet kuran 11 milletvekilinden birisiydi.

12 Eylül 1980'den sonra 'rüşvet almak' iddiasıyla Milli Güvenlik Konseyi (MGK) tarafından 23 Nisan 1981 tarihinde Yüce Divan'a sevkedildi. Toplam 22 kişinin yargılanmalarına 15 Haziran 1981'de başlandı. Yargılananlar arasında, bayındırlık eski bakanı Şerafettin Elçi ile 'yeraltı dünyasının babalarından olduğu' bildirilen Abuzer Uğurlu'da yer aldı.

Yargılama, 16 Mart 1982'de sonuçlandı. Tuncay Mataracı 36 yıl ağır hapis ve 787 milyon 386 lira para cezasına çarptırıldı. Böylece bu güne kadar en ağır cezaya çarptırılan bakan oldu. Davada, Şerafettin Elçi beraat etti, diğer sanıklara 10 ay ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları ile çeşitli miktarda para cezaları verildi. (ihlas son dakika)

Editör: HABER MERKEZİ