Hopa'daki ikinci günümüzde, Hopa'dan ayrılırken Başbakan Erdoğan'ın otobüsünden düşerek ağır yaralanan polis Servet Erkan'ın bir haftadır hastane kapısında bekleyen ailesiyle konuştuk. Olaylar sırasında hayatını kaybeden Metin Lokumcu gibi ağır yaralı polisin ağabeyi Orhan Erkan da emekli bir öğretmen. 'Keşke bu olaylar hiç yaşanmasaydı' diyen Orhan Erkan, kardeşi yerde kanlar içinde yatarken taş atmaya devam edenleri anlamadığını söylüyor ve soruyor, 'Nedir bu kin, bu öfke? Hiç insaf yok mu? Başına taş geldi, gelmedi diye tartışıyorlar şimdi. Velev ki gelmedi! Peki onu yerde dakikalarca taşlayanlara ne demeli!' Ağabey Erkan, 'Atılan taşlarla tıbbi müdahale yapılması engellenmeseydi Servet yarım saat önce buraya getirilebilirdi' dedi.  
Olayların başlangıcına gelince... Başbakan'ın mitinginden 3 gün önce çevre illerden binlerce polis Hopa'ya sevk edildi. Takviye jandarma ekipleri de geldi. AK Parti Arhavi İlçe Teşkilatından Hakkı-Cüneyt Aytolan kardeşlerin birkaç gün önce Milliyet'e yaptığı  'Zaten Hemşinliler de Ermenidir' açıklaması ilçede tansiyonu arttırdı. Başbakan'ın miting yapacağı gün, çay ve HES'lerle ilgili taleplerini Erdoğan'a iletmek istedi. Saat 10.00'da buluşan kalabalık, alana 100 metre uzaklıkta bulunan inşaata 'Karadeniz'in Asi Çocukları Çayına, Suyuna Sahip Çıkıyor' afişini asmak isteyince polis müdahale etti. Polis, Hopa Dereleri Koruma Platformu'nun taşıdığı pankartı da almak isteyince eylemciler tepki gösterdi. Polis su sıktı, gaz bombası attı. Öğretmen Metin Lokumcu hastaneye kaldırıldı. Öğlene doğru Lokumcu'nun öldüğü haberiyle çatışmalar tüm ilçeye yayıldı. Başbakan'ı kızdıran 'Tek Yol Sokak, Tek Yol Devrim' afişi de bu sırada asıldı.Erdoğan'ın konvoyu 14.15'te bu gergin ortamda Hopa'ya girdi ve alandan ayrılırken taşlı saldırıya uğradı. Hızlanan otobüsten düşen koruma polisi Servet Erkan ağır yaralandı. Ölen öğretmen Metin Lokumcu'nun cenazesini almak için hastaneye gidenlerle yaralı polis Servet Erkan'ı hastaneye götüren Başbakan'ın korumaları arasında da gerginlik yaşandı.

ERMENİ SÖZÜ GERGİNLİK YARATTI
Hüseyin Koyuncu (Kazım Koyuncu'nun ağabeyi): Hopa, demokrat halkıyla, çok kültürlü yapısıyla siyasal ve kültürel yaşamın haraketli olduğu bir yer. Olaydan önce Milliyet'e açıklama yapan Arhavi Ak Parti yöneticisi Hakkı Aytolan'ın 'Hemşinliler Ermenidir' sözü öfke yarattı. Kardeşçe yaşarken bizi ayırmaya çalışanlara herkes tepki gösterdi. 
Nefise Yenigül (ÖDP İlçe Başkanı): Biz açık siyaset yapan, devrimciliği, sosyalizmi gururla savunan bir partiyiz. HES'lere karşı derelerimize, çayımıza sahip çıkmak eşkiyalık mı? ÖDP, YSK'nın skandal kararıyla seçime giremiyor ama mücadeleye devam ediyor. 
Çevre illerden getirilen polisler 
3 gün öncesinden Hopa'da OHAL havası yarattı, terör estirdi. 
Başaran Aksu (ÖDP İlçe yöneticisi): Hopa'da dört kuşak birlikte devrimcilik yapıyor. Yerel yönetim kimde olursa olsun sosyalistler köylerde, her yerde belirleyicidir. 1978'de Necmettin Erbakan'ın Hopa'da konuşturulmadığı anlatılıyor. Herhalde Erdoğan onun rövanşını almak için geldi. Ancak çevre illerden taşıma kalabalıklara anlatabilir kendini. 
SEZİN ÇELİK: Eşim de kaynım da arananlar listesinde. Bu tarafta Hopalıları dövdürdüler, karşımızda Gümüşhane'den, Erzurum'dan, Rize'den gelenlerle miting yaptı.  
D.Ali Koyuncu (Hopa Halkevleri üyesi): Halkevleri herhangi bir partiye çalışmaz, CHP'li, MHP'li ayırmadan toplum adına muhalefet yapar. Halkevleri'ni illegal örgüt gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Hopa solcudur. Burada CHP'li birinin ÖDP'li çocuğu ya da ESP'li kardeşi olması son derece doğaldır. Polisin gaz bombası atması ve Metin Hoca'nın ölümünün ardından AKP karşıtı sağcılar da taş attılar. Polis terörüne herkes tepki gösterdi.

LİSTE ÖNCEDEN HAZIRLANDI İDDİASI
Nurcan Vayiç Aksu: Bir Yaşam Kültür Ekoloji Derneği'nin başkanlığını yapan ve aynı isimle dergi çıkartan eşim eylem sırasında çekim yapmıştı. Metin Hoca'nın cenazesinden dönerken araba durduruldu ve gözaltına alınarak Erzurum'a götürüldü.  Karakolda 64 kişilik gözaltına alınacaklar listesinde Metin Lokumcu'nun adını da gördüm. Yanında 'öldü' yazıyordu. Demek ki listeyi önceden hazırlamışlar. 
Seçİm AltInkaya: CHP pankartının asıldığı inşaatı ben yapıyorum. Karadenizin Asi Çocukları adıyla gençler de bizim binanın bitişiğindeki inşaata pankart asmaş istemiş, polis müdahale etmiş.  Güvenlik gerekçesiyle olaydan bu yana iki inşaatı da polis çemberine aldılar. 5 gündür işçiler çalışamıyor.

Ağabeyim bu dere için mücadele etti
Mete Lokumcu, ağabeyinin evinin yakınında akan ve üstüne HES yapılmasın diye uğruna mücadele ettiği dereyi gösteriyor. 
Mete Lokumcu ağabeyinin öldüğü o anı şu sözlerle anlattı, 'Ağabeyimin ölümü üzerine kendimi kaybettim ve yola fırladım. Polisler ayağımın dibine ateş ettiler. Benim bağrım yanarken onlar sürekli silah sıktı. Taş atan insanlar da ağabeyimin ölümü nedeniyle polise tepki gösterenlerdi.'

12 KİŞİ TUTUKLANDI, YAKINLARI ÖFKELi JANDARMA KOMUTANLARI DA DEĞİŞTİ
Başbakan Erdoğan'ın 31Mayıs'ta Hopa'daki mitingi öncesinde ve sonrasında yaşananlar Türkiye'nin gündemine damgasını vurdu. Hopalı öğretmen Metin Lokumcu'nun yaşamını yitirdiği ve Başbakan'ın koruma polisi Servet Erkan'ın otobüsten düşerek ağır yaralandığı olayların ardından ilçede çok sayıda kişi gözaltına alındı. Dün yapılan 4 tutuklamayla birlikte ilçeden tutuklananların sayısı 12'ye yükseldi. Emniyetin elindeki  64 kişilik 'gözaltına alınacaklar' listesi yüzünden ilçede gerilim devam ediyor. Gerginlik sürerken, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif'in, bugün (dün) itibariyle Jandarma Genel Komutanlığı emrine alındığını, yerine Jandarma Yarbay Alper Sır'ın atandığını ve görevine başladığını bildirdi. Hopa İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halit Çalmuk da Erzurum'a atandı.

Özlem AKARSU ÇELİK / HOPA 

Editör: HABER MERKEZİ