Son yıllarda Karadeniz’de de rastlanılan Kırım Konga kanamalı ateşi hastalığına yol açan kene ısırması vakalarına çokça rastlandı. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş'a göre karıncalar kenelerin küçük yumurtalarını topluyor. Böylece küçük seri katiller çoğalamadan ölüyorlar.

KIRMIZI KARINCALAR ÜRETİLECEK

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; özellikle kırmızı karıncalar kenelerin larvalarını yiyerek çoğalmalarını engelliyor. Hastalığın çokça görüldüğü Yozgat'ın İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, “Bakanlığımız bu karıncaların korunması ve çoğalmaları doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır. Latince ismi ‘Formika Rufa’ olan bu karıncaların Çamlık Milli Parkı'nda çok sayıda yuvası bulunmaktadır. Orman zararlılarına karşı zor şartlarda yürütülen mücadeleyi bu karıncalar doğal olarak yapmaktadır.

KİMYASAL İLAÇLAMAYA GEREK KALMAYACAK

Çamlık Milli Parkı'nda bulunan karınca kolonilerinin sayısını belirleyemedik, ancak yüzlerce olduğunu tahmin ediyoruz. Bir koloninin günde 100 bin zararlı böcek öldürdüğünü düşünürsek, kimyasal ilaçlamalara kesinlikle gerek olmayacaktır. Piknik amacıyla Çamlık Milli Parkı'na gelenler bu karınca yuvalarını korumalıdır” dedi.

KARINCANIN SİLAHI SALGILADIĞI ASİT

Bu karıncaların ağaçlara zarar veren böceklerle beslendiğini ifade eden, Ayyıldız, “Kırmızı karıncalar, salgıladıkları formik asidi savunma silahı olarak kullandıkları gibi, avlarına saldırı amacıyla da kullanırlar. Dolayısıyla kendilerinden kat kat büyük böcekleri bu yolla etkisiz hale getirip, yuvalarına taşırlar. Bu karıncalar, başta çamkese böceği, kabuk böceği ve ağaçlara zarar veren böcekler ile bunların yumurtalarını, tırtıllarını ve larvalarını yiyerek beslenirler. Yuvalarının 80 metre çevresinde doğal koruma sağlarlar. Ağaçların tepelerine kadar tırmanarak zararlı böcekleri yok ederler” diye konuştu.

KARINCALAR KENE LARVALARINI DA YİYOR

Kırmızı karıncaların kene larvalarını yiyeyerek üremelerinin önüne geçtiğine dikkat çeken Ayyıldız, “Sadece kene larvası yemeyen bu karınca türleri diğer orman zararlılarının da baş düşmanıdır. Biz bu nedenle başta Çamlık Milli Parkı içersinde bulunan 20'den fazla kırmızı karınca yuvası olmak üzere diğer yuvaları da koruma altına aldık. Vatandaşlarımızdan isteğimiz bu tür yuvaları bozmasınlar. Çocuklarını bu yuvalardan uzak tutsunlar” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ