Yaklaşık 8 milyar dolarlık özelleştirme ihalelerini kazanan MMEKA Makine şirketinin ortakları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı davalık oldu. Mehmet Kazancı, kendisinden gizli şirket kurduğu iddiasıyla ortağı Mehmet Emin Karamehmet’e dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla dava açtı.
Dün MMEKA Makine şirketinin olağanüstü genel kurulu yapıldı. Genel kurul sonrası Mehmet Kazancı’nın avukatı Faik Işık, Mehmet Kazancı’nın vekili sıfatıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, sürecin Mehmet Emin Karamehmet’in ihaleleri beraber kazandığı ortağı Mehmet Kazancı’dan habersizÇankaya Doğalgazı kurması sonrasında başladığı kaydedildi. Ayrıca Karamehmet’in, ortağı Kazancı’yı MMEKA şirketinin yönetiminde etkisiz hale getirmek için gizli şirket kurduğu iddia edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

İfade vermek için çağrılacak

“24.03.2011 tarihinde Av. Murat Uysal’ın, ‘Mehmet Kazancı, Esin Kazancı ve Begüm Kazancı’nın’ tamamen bilgisi ve rızası olmaksızın, kendiliğinden ‘bankalar ve finans kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda yeni bir anonim şirket kurulması ve Başkent Gaz hisselerinin devrinin bu yeni kurulan şirket yoluyla gerçekleştirilmesi yönünde mutabakata varıldığından bahisle, Başkent Gaz’ın yüzde 80 oranındaki hisselerinin devralınması amacıyla, MMEKA Makine’nin yüzde 99.99’una sahip olduğu Çankaya Doğalgaz Dağıtım’ın kurulduğu, Başkent Gaz hisselerinin devralınması kapsamında MMEKA’nın Başkent ile işlemlere devam edilemeyeceği, hisse satış sözleşmesi tarafının Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş olacağı, EPDK ve Rekabet Kurumu’na bu şekilde gerçek duruma aykırı olarak başvuru yapmıştır.”
Açıklamada, bunun üzerine Kazancı’nın avukatlarıyla birlikte, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ettiği belirtilerek şöyle denildi: “Bu başvuru üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı da şüphelilerin celbi ile isnat edilen suçlardan dolayı savunma ve delillerinin nelerden ibaret olduğunun sorulması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şubesi’ne tezkere yazdı.” Açıklamada ayrıca, sanıkların kısa bir süre sonra çağrılarak konuyla ilgili ifadelerine başvurulacağı iddia edildi.

Uzlaşma kabul edilmedi

Açıklamada, dün yapılan MMEKA Makine Olağanüstü Genel Kurulu öncesi Mehmet Kazancı’nın yazılı bir uzlaşma önerisi sunduğu belirtildi. Bu uzlaşma önerisinde Ankara Doğalgaz ihalesi ile ilgili sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması amaçlandığı kaydedildi. Basın açıklamasında uzlaşmanın kabul edilmediği bildirildi.

Mehmet Kazancı: Ortaklığın bozulmasından yana değiliz

Mehmet Kazancı, Milliyet’e yaptığı açıklamada, ortaklığın bozulmasından yana olmadıklarını, ancak istedikleri koşullar gerçekleşmezse bunun gerçekleşebileceğini kaydetti. Kazancı, başka bir seçenek olarak da, “Taraflardan her hangi birinin, diğerinin hak ve menfaatini dikkate alarak bütün işleri diğerine devretmesi suretiyle de bu süreç tamamlanabilir” dedi.

 

 

Sermaye artışı önerildi

Kazancı’nın avukatı Faik Işık’ın yaptığı açıklamada şöyle denildi:
“Genel kurulda MMEKA Makine’nin sermayesi 50 bin TL’den 400 milyon TL’ye artırılması önerilerek, sermaye ve hisse yapısı Kazancı’nın MMEKA yönetiminde etkisiz hale getirilmek istenmiştir. Ana sözleşmeyi değiştirmeyi amaçlayan tadilat önerisi ile genel kurulun tamamen Karamehmet’in talepleri doğrultusunda karar vermesi şeklinde yapılandırılması amaçlanmıştır. Şirket yönetiminin Karamehmet’in hakimiyetine geçmesi, bu suretle azınlıkta bırakılan Kazancı ve diğer ortakların, şirketin geleceği ve yönetimine ilişkin etkisiz hale getirilmesinin hedeflenmiştir.”
milliyet 

 

Editör: HABER MERKEZİ