Gelişmiş ülke teknolojileri kullanılarak yapılacak platformların biri Karadeniz diğeri Ege Denizi’nin derin sularında petrol arayacak. 10 milyar varil rezerve sahip olduğu tahmin edilen Karadenizdeki petrolün 2015’te çıkarılmaya başlanacağı ve ülke ihtiyacının yarısını tek başına karşılayacağı belirtiliyor.

TUZLA VE EREĞLİ

Edinilen bilgilere göre, söz konusu iki petrol platformunun inşa edilebileceği tersanelere ilişkin ilk araştırmalar tamamlandı. İki platformun ilk etapta Tuzla tersanelerinde yapılması düşünüldü. Ancak, dev platformun Karadenize taşınması sırasında boğaz köprülerine takılacağı ve kesilme işleminin ilave zaman kaybına yol açacağı düşünüldü.

Bu görüş üzerine Ege’de arama yapacak platformun Tuzla’da, Karadeniz’de kullanılacak platformun da Ereğli’deki tersanelerde yapılmasının uygun olacağı sonucuna varıldı. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, yapılması düşünülen her bir petrol platformu Türkiye’ye 450 ila 500 milyon dolara mal olacak.

1 MİLYAR $ İSTEDİLER

Dolayısıyla iki platform için bütçeden yaklaşık 1 milyar dolar çıkacak. Platformunun günlük kirası 500 bin dolar olduğu düşünüldüğünde her bir platform 3 yıl içerisinde kendi kendini amorti etmiş olacak. Konuyla ilgili bilgi veren yetkililer, İspanya’dan platform kiralamak istediklerini belirterek, “5 yıl için 1 milyar dolar kira istediler. Bütün bunlar göz önüne alınınca kendi platformumuzu kendimiz yapmaktan başka çaremiz yok” dediler.

ERDOĞAN: BAŞLAYIN

Edinilen bilgilere göre, petrol platformu yapma fikri geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığı tarafından Başbakan Tayyib Erdoğan’a sunuldu. Projeyi dinleyen Erdoğan, ‘Hemen başlayın’ talimatı verdi. Proje Milli Güvenlik Kurulu’ndan da büyük destek gördü. Bunun üzerine yetkililer platformu inşa ettirmek üzere Amerikan firmalarıyla İskandinav birliği ülkelerindeki firmalarla görüşmelere başladı.

TÜRKİYE PLATFORM YAPABİLİR

Türkiye’nin açık denizlerde petrol ve doğalgaz sondajı yapacak gemisi bulunmuyor. Bununla birlikte sadece jeolojik araştırmalar yapabilen Sismik–1 ömrünü tamamladı. Aynı özelliğe sahip Piri Reis gemisi de açık denizde uzun süre kalamıyor. Bu nedenle son dönemde Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de petrol aramalarını hızlandıran Türkiye, platformu kiralamak zorunda kalıyor. Türk gemi inşa sektörünün henüz platform yapacak düzeyde olmadığını belirten yetkililer, bununla birlikte 50–60 milyon dolarlık altyapı yatırımlarıyla tersanelerin platform yapımına uygun hale getirilebileceğini bildirdiler. (bugün)

Editör: HABER MERKEZİ