Karadeniz sahil illerinde ise büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Lojistik merkez ve liman olarak İnebolu'yu seçen Brezilyalı şirket Petrobras, Sinop ve Samsun'da bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Derin denizlerde petrol arama özelliğine sahip olan platform, çalışmalarına şubat ayında Sinop açıklarında başlayacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de kendisine ait ruhsat sahalarında petrol araması yapmak için Brezilyalı petrol devi Petrobras şirketiyle ortaklığa gitmişti. İki şirket bu kapsamda Nisan 2009'da Kule Paylaşım Anlaşması'na (Rig Farmout Agreement) imza attı. İmzayla Petrobras nisanda Karadeniz'deki (TPAO ile ortak olduğu Sinop blokunda) yükümlülük kuyusunu açmak üzere Ocean Rig firmasının Leiv Eiriksson sondaj platformu ile anlaşma yaptı. Boğazlar'dan geçişe hazırlanan platformun kuleleri, köprülerin altından geçebilmesi için geçen ay kesilmişti. Boğaz geçişinden sonra platform Karadeniz'e açılacak ve kuleler yeniden monte edilecek. Petrobras'ın Karadeniz'e getireceği Leiv Eiriksson Platformu 7 bin 500 feet (2 bin 500 metre) derinlikte sondaj yapabiliyor. Dev platformun yanında Mv Siem Lousia ve Mv Biem Danis isimli iki destek gemisi de yer alıyor.

TPAO ile Brezilyalı petrol devi Petrobras'ın Karadeniz'de petrol arama çalışmalarına başlamak için yapılan hazırlıklarda sona gelindi. Bir taraftan arama yapacak platform Türkiye'ye doğru yol alırken, diğer yandan Petrobras ve TPAO şirketleri, Karadeniz sahilindeki illerde bilgilendirme çalışmaları başlattı. Kısa bir süre içerisinde platform için resmi bir tören yapılacak. Edinilen bilgiye göre Brezilyalı şirket, son anda liman fiyatlarının ucuzluğu sebebiyle lojistik merkez olarak Kastamonu'nun İnebolu ilçesini seçti. Platformun iki hafta içerisinde Boğazlar'dan geçmesi hedefleniyor.

ZAMAN

Editör: HABER MERKEZİ