'Toprak Kaybetmek, Hayat Kaybetmektir' sloganıyla 7.si düzenlenen 'Toprağa Saygı Yürüyüşü' ne binlerce vatandaş katıldı. Sabahın erken saatlerinde Tepebaşı Odakule'de toplanan gönüllüler İstiklal Caddesi'den Taksim Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada bulunan Cumhuriyet Anıtına TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Lütfü Baş ile TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof.Dr. Orhan Doğan tarafından çelenk konuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Prof.Dr.Lütfi Baş; 'toprağın ve suyun derdini anlatmak isteyenlerin sesini duyurmak için toplandıklarını belirterek, dünyada böyle bir güne ihtiyacı olan tek ülke olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz' dedi.

Türkiye'nin topraklarını erozyonla kaybeden ülkeler arasında ikinci sırada olduğunu da ifade eden Baş, ''bilmek gerekir ki, özgürlüğümüzü, varlığımızı, çocuklarımızı yetiştirmemizi tek varlık kaynağı olan toprağa borçluyuz'' dedi.

Baş, vakıf olarak doğa adına kazanılmış hukuk mücadelelerinin uygulanmasını istediklerini de kaydederek, ''Toprağın, ancak karnımızı doyuracak kadar olan birinci sınıf tarım arazilerinin, tarımsal sit alanı olarak ilan edilmesini istiyoruz'' dedi.

Toprağa Saygı yürüyüşüne, TEMA Vakfı Rize Temsilciliği yanında Derelerin Kardeşliği Platformu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, İkizdere Derneği, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu, Şavşat ve Papart Dereleri, İspir Aksu Vadisi Koruma Derneğine mensup çok sayıda vatandaş da katıldı.

Bayan tulumcunun çaldığı hüzünlü parçalar eşliğinde yürüyüş kortejinde yer alan Senozlular yargı kararlarına rağmen Çataldere' de doğa soykırımın devam ettiğini ifade ederek, hazırladıkları afiş ve bildirilerle bu durumu sessizce protesto ettiler.
 
Senoz Derneği adına konuşan İsmail Akyıldız; ' doğa katlediliyor, halk dur diyor yargı dur diyor firma devam ediyor, ilgili kurumlar sessiz kalarak bu durumu onaylıyor, Senoz halkının sabrı zorlanıyor' dedi.

Yürüyüşe katılan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; Karadeniz insanın toprak, su, orman sevdasını, duyarlılığını, doğa korumadaki kararlılığını  Taksim'e de taşıdığını belirterek ; ' Doğu Karadeniz'in Doğal Yaşlı Yağmur Ormanları için, yok edilen binlerce bitki türü ve yaban hayatı için, Karçal, Kaçkar, Marsis, Altıparmak, Verçenik, Ovit ,Cerattepe, Selazur için , toprağımıza, suyumuza, tarımımıza, yaşam alanlarımıza, tarihimize, kültürümüze sahip çıkmak için yürüyoruz' dedi.
Editör: HABER MERKEZİ