Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla başlatılan bakanlık arviş çalışmasında, Atatürk’ün orijinal sesine ulaşıldı ve sesinin bilinenin aksine daha tok ve gür olduğu ortaya çıktı.

TEKNOLOJİ İLE GERÇEK SESİNE ULAŞILDI

Atatürk’ün 1936 yılında Meclis açılışında yaptığı konuşma bugüne kadar kulak alışkanlığı haline gelen sesinin aslında o dönemin teknik kayıt sisteminden dolayı yanlış algılandığı belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen 'Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyetin İlk Yılları ve Atatürk'e ait yazar tabanlı filmlerin restorasyon' projesi ile ilgili tanıtıma katıldı.

'HEPİMİZİN SES TONUNA BENZİYOR'

Günay, 'Toplumun geçenlerde çok ilgisini çekti. Atatürk'ün gerçek sesine ulaşıldı diye. Doğru. Yani biz Atatürk'ü 10. Yıl Nutk'unda o tiz sesle dinlemeye alışmışız. Halbuki hepimizin ses tonuna benzeyen ortalama bir ses tonuyla meclise hitabı var ' diye konuştu.

ABDÜLHAMİT'İN CENAZE TÖRENİ DE VAR

Hazine değerinde görüntülere ulaşıldı. 1915 yılında Batum cephesine ait görüntüler de bulunuyor. 1917 yılında Alman imparatorunun İstanbul'da Dersaadet'e gelişi ve padişahın hiç bilinmeyen görüntüleri de bulunuyor. 1918 yılında vefat eden Sultan Abdülhamit'in cenaze töreni görüntüleri var.

Editör: HABER MERKEZİ