Dilek ASLAN

İstanbul’da düzenlenen IRU 31. Dünya Kongresi sona erdi. ‘Yeniden Canlanacak Planlanan İpek Yolu Projesi’ kabul gördü. Taşımacılık sektörünün sorunlarına da değinilen kongrede ortak görüş ‘Engellerin kalkması’ oldu.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 31. IRU Dünya Kongresi sona erdi. İki gün boyunca taşımacılık sektörünün sorunları, geleceği ve Yeniden Canlanacak İpek Yolu Projesi’ tüm detaylarıyla konuşuldu.

Kongreye; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Sovyetler Birliği Son Başkanı Mikhail S. Gorbachev, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, IRU Başkanı Janus Lacny, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, UND Başkanı Tamer Dinçşahin, TOFED Başkanı Mustafa Yıldırım’ın yanı sıra birçok ülkenin ulaştırma bakanları, delegeleri ve sektörel dernek temsilcileri katıldı. Davetliler arasında yer alan Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yoğun programları sebebiyle kongreye katılamayan isimler oldu.

Kongre kapsamında ‘Karayolu Taşımacılığı Barışa ve Refaha Doğru – Ekonomik ve Sosyal Bir Zorunluluk’ ve ‘Karayolu Taşımacılığı Barışa ve Refaha Doğru – Karayolu Taşımacılığının Gelişmeye Nasıl Devam Edeceği’ adlı iki ana panel düzenlendi. Panellere ek olarak kongre kapsamında Bakanlar Konferansı’nda Dünya’nın dört bir yanından gelen onlarca Ulaştırma Bakanı, sıcak temaslarda bulunma imkânını yakaladılar.

Yeniden Canlanması Planlanan İpek Yolu Projesi’nin sadece malların ve hizmetlerin ticaretine değil, ülkeler arasında kültür ticaretine de katkı sağlayacağı vurgulandı. Dünya nüfusunun yüzde 62’lik bölümünün yaşadığı Asya Kıtası’nda özellikle denize kıyısı olmayan ülkelerin ticaret ve ekonomilerinin gelişemediğine dikkat çekilen panellerde, İpek Yolu projesi ile Orta Asya ülkelerinin de Avrupa pazarına açılacaklarını bu sayede de barış ve refaha kavuşacakları verilen genel mesaj oldu.

Editör: HABER MERKEZİ