Erdoğan, 'Terör örgütü, 'kültürel eserlere, Hasankeyf'e el dokundurtmayız' savıyla karşımıza çıktı. Aslında dert başka. Çünkü orada böyle bir barajın (Ilısu Barajı) yapılmasının onların pazarını bozacağı ortada ama tabii Türkiye'ye kazandıracağı çok şey var ve ortada da öyle muhteşem bir proje var ki bu projeyle hem Hasankeyf'i taşıyoruz hem de ilçeyi çok modern bir şekilde yine farklı bir yerde inşa ediyoruz' dedi.

'Bir de öbür taraftan Ilısu Barajı'nı yapıyoruz. Şimdi böyle muhteşem bir proje, farklı bir yatırım ve bunun karşısına dikilenler, malum önce dediğim gibi maalesef terör örgütü fakat zaman zaman da artık işin aslını, ne yapılacağını araştırmadan, bilmeden sanatçılarımızın da oraya gittiğini görünce üzülüyoruz' diyen Başbakan, 'Halbuki araştırsalar, sorsalar, ne var, ne oluyor, bunun süreci, takvimi nedir, hakikaten burada bunlar suların altında kalacak mı, böyle bir şey var mı sorsalar inanıyorum ki böyle bir yanlışın içinde onlar da olmayacak'
ifadesini kullandı.

Erdoğan, 'Ben yine inanıyorum ki bu proje bittiği zaman sanatçılarımız gelecekler, o zaman Hasankeyf halkıyla birlikte bunun mutluluğunu ilan edecekler, burada yaşayacaklar. Buna da inanıyorum. O günleri de göreceğiz ve biz bu adımı atarken ülkemizin bu ihmal edilmiş, geri kalmış bölgelerini abad etmek, ihya etmek için bu adımları atıyoruz. Burada şu anda yüzlerce, binlerce işsiz insan ekmek, aş buluyor. Bu inşaat 7-8 yıl sürecek ve o çevredeki kurulacak olan yeni yapılanmayla, şehirleşmeyle farklı bir durum, güzellik, eser, bir değişim, dönüşüm ortaya çıkacak. Bunları özellikle yaşamanın, ön yargılarla, ön kabullerle değil, bilerek, anlayarak karşısında olmanın inanıyorum ki işimizi çok daha kolaylaştıracağı ortadadır' dedi.

'Şimdi biz Ilısu Barajı'nı yapıyoruz? Niye? Eskiden şu söylenirdi: 'Su akar, Türk bakar'... Bu kadar su kaynaklarımız var, akıp gidiyor, seyrediyoruz. Dedik ki 'Biz bunu tersine çevirelim. Ne olsun? Su akar Türk yapar' diyen Başbakan Erdoğan, 'Bunun için de Ilısu Barajı ile ilgili adımlar atıldı. Geldik ki hiçbir şey yok ortada. 'Bu süreci hızlandırmamız lazım' dedik ve hızlandırıldı. Tamam, barajın olduğu bölgede tarihi eserler var, hepsine katılıyoruz ama artık tarihi eserlerin nakli denilen bir olay da var. Yani bunları azami ölçüde, azami oranda oradan farklı bir yere taşıma imkanı da var' şeklinde konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ