Trabzon Valisi Kızılcık hakkında, 2 milyon TL’lik ihaleyi 26 milyona mal edip 24 milyon TL’lik ‘fark yarattığı’ iddiasıyla Yargıtay tarafından soruşturma açıldı.

Valisi Recep Kızılcık hakkında Batman Valiliği döneminde ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Vali Kızılcık, Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde otomasyon hizmetleri kapsamında 150 veri giriş personeli ve ekipmanlarının kiralanması için ‘ivedilik’ emriyle ihale açtı. 26 milyon liraya bir şirkete verilen ihale, başlatılan soruşturma sonunda iptal edilerek yenilenince, bu kez ihaleyi 2 milyon liraya yine aynı firma aldı. 24 milyon liralık fark oluşan ihaleyle ilgili savcılığın açtığı davada dönemin başhekimi de Vali Kızılcık’ı “Üzerimde baskı kurdu, kanuna uygun yapmadık” diye suçlayınca, mahkeme suç duyurusunda bulundu. Kızılcık’ın iddialarla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya da vekili tarafından ifadeye çağrılacağı öne sürüldü.

İVEDİ EMRİYLE İHALE
Kızılcık’a yargı yolunu açan olaylar zinciri Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne 2008 yılının Kasım ayında ‘Donanımlı veri giriş personeli ile HBYS Hizmet Alımı’ ihalesiyle başladı. İddiaya göre hastanenin otomasyonu ile bilgi ve yönetim sisteminin acil olarak kurulması için Vali Kızılcık talimat verdi. Veri giriş personel kaydı ile ekipmanları için yapılan ihaleyi tek teklif veren Promer Bilgisayar İmalat ve Yazılım Şirketi 1 milyon 530 bin lira ile aldı. Ardından aynı şirket ile toplam 150 veri giriş personeli ve ekipmanlarının kiralanması için sözleşme yapıldı. Şirket bu işi ise 24 milyon 660 bin liraya aldı. Dönemin Başhekimi Siraç Akgül ile şirket yetkilileri arasında sözleşme imzalandı. Ancak ihalede usulsüzlük olduğu ihbarı yapıldı.

12 KİŞİ TUTUKLU
Bunun üzerine başlatılan soruşturma sonunda Başhekim Dr. Siraç Akgül, Dr. Mehmet Baş, Dr. Serkan Sayılgan ile şirket yetkililerinin de aralarında bulunduğu 18 şüpheli hakkında mevzuata aykırı işlem yaptıkları tespit edildi. İhale Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonunda iptal edildi. Aralarında eski Başhekim Siraç Akgül’ün de bulunduğu 12 şüpheli hakkında da geçtiğimiz haziran ayında Batman Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ve hepsi tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, Batman Valiliği’ne yenilenen ihalenin kaça mal olduğunu sordu. Valilik gönderdiği yazıda aynı işin aynı firmaya bu kez giyim ve yol ücretleri de dahil edilerek 2 milyon 38 bin 975 liraya ihale edildiğini bildirdi.

‘BENİ VALİ ZORLADI’
Başhekim Akgül, temmuz ayında görülen duruşmada verdiği ifadesinde dönemin Valisi Recep Kızılcık’ın söz konusu ihalenin yapılması için kendisine baskı yaptığını söyledi. Akgül, açık ihale yöntemiyle yapılması gereken ihalenin, süreci kısaltmak için kanuna aykırı olarak pazarlık usulüyle gerçekleştiğini kaydetti. Akgül, savunmasında Kızılcık’ın kendisine “Sen yazıyı hazırla İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönder. Biz gerekeni yapacağız” dediğini belirterek, gerekli olurun vali tarafından verildiğini vurguladı. Vali Kızılcık’ın zorlamasıyla ihalenin bu şekilde yapıldığını kaydetti.

Bunun üzerine mahkeme ara kararla ihaleyle ilgili 29 Aralık 2008 tarihli ivedilik kararında imzası bulunan Vali Kızılcık hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, Kızılcık’ın ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarından yargılanmasını istedi.

‘Pislikleri ortaya çıkarmak isteyince dava açıldı’
HABERTÜRK, iddialar için dönemin Batman Valisi olan Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ı aradı. Kızılcık, kendisiyle ilgili soruşturma fezlekesinin Yargıtay’a intikal ettiğini bildiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Batman’daki soruşturmada mahkeme tanık olarak beni dinledi. Doğrusu, başhekimin şikâyetinden haberim yok. Ancak mahkemede tanık ifademde 15 yıldan beri açılmayan hastanenin bir an önce açılması için 21/B’den ihaleyi yaptığımızı söyledim. Bir an önce hastanenin açılması için bunu yaptık. Yargıtay’dan bir tebligat henüz elime ulaşmadı. Gider orada anlatırız.”

‘3 AYLIK YETKİ VERDİM’
Dönemin Batman Bölge Hastanesi Başhekimi’nin cezaevinden çıkmak için iftira attığını savunan Kızılcık, şöyle devam etti:

“Neticede bir dava açılmış. Ancak henüz bir suçlama. Neticede başhekim cezaevinden çıkmak için, kendisiyle ilgili müfettiş istediğimizden, başına bunların bizim istediğimiz müfettişlerden geldiği için benimle ilgili bir isnatta bulunmuş. ‘Vali bey bana talimat verdi o şekilde yaptım’ dediği için haliyle onlar da bizim bilgimize başvurdular” dedi.

‘FARKLA İLGİM YOK’
Vali Kızılcık, ihaledeki 24 milyon TL’lik fark için “Miktarlarla uzaktan yakından alakam yok. Başhekim bize geldi, ‘Hastane bitti, otomasyon almamız gerekir’ dedi. Otomasyon hizmeti için yetki verdim. Başhekim komisyon kurmuş, beni bilgilendirmeden 3 aylık alım için verdiğim yetkiyi kullanarak 36 aylık ihale yapmış. İhaleyi kimin aldığı ve ne kadara verdiği yönünde bize gelmesi gerekirdi” diye konuştu. Özellikle yolsuzlukları ortaya çıkarmak için çalıştığını ifade eden Kızılcık, “Burada pislikle mücadele etmek için müfettiş çağırmama rağmen, hakkımda açılan davayla sanki sorumlu benmişim gibi gösterilmeye
çalışılmasının kamu yararına uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

İşte tutuklular
Batman Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan tutuklu sanıklar, Batman Bölge Hastanesi Kurucu Başhekimi Dr. Siraç Akgül, eski Başhekim Yardımcısı Dr. Serkan Sayılgan, ihaleyi alan firma sahibi Süleyman Şeran ile hastane müdürü Nihat Kavşut, otomasyon görevlisi A.A., ihale komisyonu üyesi Dr. Fırat Ayaz, satın alma memuru S.E.O., hastane memuru Burhan Çetin, satın alma memuru Abdulhakim Önen, hastane eski müdür yardımcısı Metin Ak, satın alma memuru Mehmet Latif Günlemenç ve otomasyon görevlisi S.B., TCK’nın “kamu kurum ve kuruluşlarını zararına dolandırıcılık” ile “ediminin ifasına fesat karıştırma” suçlarından 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Kaynak: Habertürk

Editör: HABER MERKEZİ