Ercan Baysal'ın haberi

Adres ve kimlik bilgilerini güncellemenin yanı sıra bankada hesabı bulunanlara 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren IBAN kullanımı mecburi olacak. Buna göre ülke ve banka kodundan oluşan numarayı girmeyen vatandaşlar EFT, havale ve virman gibi para transferlerini yapamayacak. IBAN, bankaların internet ve call-center hizmetlerinin yanı sıra herhangi bir şubesinden temin edilebiliyor. Merkez Bankası yetkilileri, IBAN'ın tüm dünyada kullanıldığına dikkat çekerek, bu sayede yurtdışı fon transferlerinde bankaların birbirini yakından tanıyacağını ve finans sektörüne önemli bir standart getirileceğini belirtiyor. Türkiye'de yaklaşık 90 milyon banka hesabı bulunuyor. Merkez Bankası'nın 'IBAN' hakkında tebliği' 10 Ekim 2008'de yayımlandı. 'IBAN', yalnızca bir hesabı işaret eden 26 sayısal/alfabetik karakterden oluşuyor.

'Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliği' ile bankaların yazılı ve elektronik ortamda para transferine konu olan hesaplara ilişkin olarak müşterileri için üretecekleri ve üzerinde hesap numarası bulunması gereken belgelerde bu numaranın gösterilmesi gelecek yıldan itibaren mecburi kılınıyor.

Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN), bankalardaki mevcut müşteri hesaplarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarası olarak tanımlanıyor. Her ülkenin IBAN numarası uzunluğu farklı; ancak en fazla 34 karakterden oluşuyor. Bugün AB ülkelerinin yanı sıra birçok ülkede de bu numara kullanılıyor. Merkez Bankası yetkilileri numaranın amacını, 'Bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak.' olarak tanımlıyor. Uluslararası numara, belli bir standart sağlamasının yanı sıra bankalarca matematiksel olarak kontrol edilmesi mecburi olduğundan para transferlerindeki hataları en aza indiriyor. Ülke kodu olarak TR kullanılırken, banka kodu beş basamaktan oluşuyor. Kontrol basamakları ise yine iki rakamlı. Hesap numarası ise, 16 basamaklı büyük harf ve/veya rakamdan meydana geliyor. Bir başka ülkeye ya da bankaya para transferi yapmak isteyen bir müşteri, alıcının IBAN'ını gönderici bankaya verdiğinde, transfer yapılmadan önce alıcının bu numarası gönderici banka tarafından kontrol ediliyor. Numara yanlış ise para karşı bankaya gönderilemiyor ve yanlış işlem engelleniyor.  

KREDİ KARTINA NUMARA YOK

Kredi kartı hesaplarına Uluslararası Banka Hesap Numarası verilmediğinden, kredi kartı numarasına yapılan transferlerde bu numara kullanılmayacak. Ancak yatırım hesabı para hareketine konu ise bu hesap için yine bu numarayı oluşturmak gerekiyor.

Zaman

Editör: HABER MERKEZİ