17.09.2007 08:17

İSMAİL Türüt’ün bir hafta önce piyasaya çıkan ve internetteki videokliple büyük tepki çeken şarkısı yargı kıskacına takılabilir. Hukukçulara göre soruşturma açılması durumunda İsmail Türüt ve şarkının söz yazarı Ozan Arif, yeni TCK’nın 215’inci ve 216’ıncı maddeleri gereği suçu ve suçluyu övmek ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten toplam 5 yıla varan hapis istemiyle hakim karşısına çıkabilir. TCK’nın 215 maddesi; işlenmiş bir suçun ve işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimseye 2 yıla kadar hapis cezasını, TCK 216 madde ise halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamaktan 1 ila 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını öngürüyor. Savcılık, açılacak soruşturma sonunda İsmail Türüt ve Ozan Arif hakkında 5 yıla kadar hapisle dava açılmasını isteyebilir.

Plak şirketi de ‘Ogün’

Savcıların harekete geçmesi gerektiğini belirten Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, “Bu şarkı yalnızca Dink Ailesini ilgilendirmiyor. Bu nedenle savcıların resen hareket etmesi gerekiyor. Şarkının klibini kimin yaptığını ve başka hangi sitelerde olup olmadığını araştırıyoruz. Sadece klip değil şarkının sözleri de sorunlu. İsmail Türüt’ün albümünün üzerinde plak şirketi olarak ”Ogün“ yazması da çok ilginç bir ayrıntı. Geniş çaplı bir inceleme yapıyoruz. Bugün hukuki olarak gerekeni yapacağız” diye konuştu.

Suçluyu övüyor...’

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, klipte “Ogün öyle desinler bugün böyle desinler” sözüyle Hrank Dink’i öldürmekle suçlanan Ogün S’nin, “Fatihalar, Yasinler bitmez Karadeniz’-de” sözleriyle de cinayetin azmettiricisi olmak suçundan yargılanan Yasin Hayal’in görüntülerinden ötürü Türüt’ün “Suçu ve suçluyu öven bir şarkı” söylediğini belirtti. Kolcuoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana göre amacını aşan bir şarkı. Yani suçu ve suçluyu öven bir şarkı. Şarkının suç sayılıp sayılmaması savcıların yapacağı soruşturmadaki araştırma ile belli olacaktır. Videoklibi ve şarkının sözlerini inceleyecek olan savcılar, dava açılıp açılmamasına karar verecek... ”

Hepiniz Ermeni oldunuz

Hakkında soruşturma açılacak olmasını “Açılacaksa açılsın” diye değerlendiren türkücü İsmail Türüt ise şunları söyledi: “Bir vatanperver olarak Karadeniz’de oynanan oyunlara bu şarkıyla dikkat çekiyoruz. Bütün kasetlerimde bu tip eserler var. Kasetim bir hafta önce piyasaya çıkınca herkes arayıp bu şarkıdan ötürü tebrik etti. Olayın ince noktası Ermeni’ye çatınca feryat ettiniz.

Hepiniz Ermeni oldunuz. Ama halkın yüzde 99’u benim gibi düşünüyor, türküden kimse rahatsız değil. Bizim davamız Ermenilerle değil. Türklükle sorunu olanlara kızıyorum. Hrant Dink’in öldürülmesinden son derece rahatsız oldum. Öldürüldüğünü duyunca ’Eyvah, keşke böyle olmasaydı” dedim. Dink’in yazıları beni de rencide etmişti, yaralamıştı ama öldürülmesini şiddetle protesto etmiştim. Adamı sevmeyebilirim, düşüncelerine katılmam ama öldürülmesini kabul etmem. Çünkü Allah’ın verdiği canı yine Allah alır.”

haberturk

Editör: HABER MERKEZİ