BAYRAM ALİ KAVALCI

[email protected]

Ülkemizin ve Rize’miniz maddi rakam ve çift tüplü uzunluk kilometresi olarak en büyük ve en uzun dünyada ikinci, Türkiye’de ise ilk defa yapılmış olacak olan, Ovit tünelinden sonra, Rize’mizin en önemli ikinci projesi olacak olan, Rize-Artvin Havalimanı etüt projesi çalışmaları tam gaz devam ediyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ordu- Giresun Havalimanından sonra Türkiye’de denize dolgusu ile inşa edilecek olan,  Rize-Artvin Havalimanın yapımına başlanması noktasındaki etüt projesinin detayları belli olmaya başladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, resmi web sitesinin projeler ve faaliyetler bölümünde yapılan açıklamada, İlk etapta Rize Havalimanı Altyapı tesisleri ve müteferrik İşler İnşaatı İşlerine başlanması. Rize ve yöresinin hava ulaşım ihtiyacının karşılanmasına yönelik tamamı deniz dolgusu üzerinde olacak bir havalimanı yapılması planlanmaktadır. Söz konusu havalimanında 3000 x 45 m Pist, 240 x 120 m Apron, 250 x 24 m Taksirut, Koruyucu Mendirek, Çevre yolu ve tel örgüsü imalatları ile diğer altyapı tesislerinin yapılması planlanmaktadır, şeklinde açıklanmaktadır.

Rize-Artvin Havalimanı, 30-35 metre derinlikte ve 100 milyon taş kullanılarak yapılacaktır. Pazar ilçesi ile Yeşilköy yerleşim yerleri arasında planlanmış olan proje, 766 bin hektar alandan oluşacaktır. Proje sahasında yaklaşık 266 hektar alanda deniz dolgusu yapılması olunacaktır.

İhalesi 2016 yılının ilk çeyreğinde yapılacak olan havalimanının, ilk yıllarda yıllık ortalama 850-900 bin yolcu ve günde ortalama 15-20 uçağın iniş ve kalkış yapacağı kapasitesinden oluşacaktır. Proje sahasında yaklaşık 266 hektarlık alanda deniz dolgusu yapılacak. Havalimanının inşaatı aşamasında 300, işletme aşamasında ise bin personelin çalışması planlanıyor. Havalimanı Rize şehir merkezine 34, Artvin'e ise 123 kilometre uzaklıkta olacak. Proje kapsamında saatte 36 uçağın iniş kalkış yapabileceği, 45 metre eninde ve 3 bin metre uzunluğunda pist, 240x120 metre boyutlarında da 1 adet apron inşa edilecek. Genel olarak yolcu ve kargo uçaklarına hizmet verecek olan havalimanının, 2017 yılında açılması planlanıyor. Teknolojik olarak son gelişmelere uygun yapılacak olan,  Rize-Artvin Havalimanı'nın şimdilik 520 milyon liraya mal olması bekleniyor. Ulaştırma Denizcik ve Haberleşme Bakanlığımızın havalimanlarıyla ilgili söylemiş olduğu,” Hava Yolu, Halkın Yolu.” Sözü yakın gelecekte direk Rize’miz içinde geçerli olacaktır. Şimdi den, Allah hayırlı ve uğurlu eylesin.

 

Editör: HABER MERKEZİ