Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katıldığı kura çekimi, Başkanlığın Konferans Salonu'nda yapıldı.

Bardakoğlu, haccın evrensel boyutu öne çıkan ibadetlerden biri olduğunu söyledi. Ümit ve dua ile hacca niyet etmiş kişilerin büyük bir kısmına bu imkanı verememenin ve kısıtlı sayıda kişiyi hacca götürebilmenin hüznünü yaşadıklarını belirten Bardakoğlu, başvuran her 11 hacı adayından sadece birinin hacca gidebileceğini bildirdi.

Bunun, Suudi Arabistan'ın uyguladığı kotadan kaynaklandığını anımsatan Bardakoğlu, en iyi hac organizasyonunu yapan ülkelerden biri olması dolayısıyla Türkiye'nin her yıl ek kontenjan aldığını ifade etti. Bardakoğlu, bu yıl Harem bölgesindeki yıkımlar dolayısıyla ek kontenjan verilip verilmeyeceği konusunda henüz kesin bir karar olmadığını dile getirdi.

Bu yıl kuraya, 800 bin hacı adayının katıldığını bildiren Bardakoğlu, bunlardan 74 bininin hacca gidebileceğini söyledi. Başvuran kişilerin adil ve hakkaniyetli bir şekilde seçilebilmesi için geçen yıldan beri ''katsayı'' uygulamasına geçtiklerini belirten Bardakoğlu, bu kapsamda 4 yıldır kuraya katılan ancak ismi çıkmayan adayların 16 kez kuraya katılacaklarını, 2 yıldır başvuru yapanların ise 4 kuraya katılma hakkına sahip olacaklarını kaydetti.

Şehit yakınları ve gazi aileleri için de 600 kontenjan ayrıldığını belirten Bardakoğlu, hac için başvurmuş şehit aileleri ve gazi yakınlarının kendi aralarında oluşturulacak bir sistemle arzu ettikleri tipte hacca gidebileceklerini söyledi.

Bardakoğlu, bu yıl ilk kez yaşlılara öncelik verildiğini belirterek, 85 yaş üzerinde 2 bin hacı adayının sırada beklediğini kaydetti.

mynet

SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ... 

Editör: HABER MERKEZİ