1981 yılında ilkokulu bitirmiştim.Bununla birlikte okul hayatımızda bitmiş idi.
Genelde bir meslek erbabının yanında çıraklık yapmak düşerdi o zamanlar bizlere.
Doğrusu çok çalışkan bir öğrenciydim ilkokulda.Ne bulursam okurdum.Avukatlık yaptığım zamanlardaydı köylüm benim hatırlamadığım bir anısından bahsetti bana dair.
Bu varya dedi benle ilgili.”Yollara atılmış gazete parçalarını toplar okurdu.”dedi.
Ama hatırladığım çok net bir anım var.Okulun bitmesine bir iki gün kalmıştı.Babam bir damperli kamyonda şöför idi.Aynı zamanda o zamanlar çaklı ve kum taşıyordu köy köprülerinin yapımı için.İşte okulun dağılma saatinde benide aldı.Kürekle koca bir kamyon kum çakıl doldurduk.İnsanın kolları kesilir.İşte kamyonu dolduruyoruz bir yandan bende işte diyorum bu halde okulda bitiyor benim için okumakta.Neyse okulu birincilikle bitirdim.Yaz tatili geçti bende acaba nerde çıraklığa başlayacağım diye düşünüyorum.Kaporta boyacıda çalışan bir akrabamız var.O zamanlar arabaların renkleri değiştirilebiliyor.Merakım da vardı.Okula gidemeyeceksem madem oto boyacısı olmak en çok ilgimi çeken meslekti.Hatıladığım kadariyle bu konuşuluyordu da evde.
Neyse okullar başladı bir on gün felan geçmiş sanırım bende çıraklığa alışmak için bir iki gün akrabamla gittim boyacıya. Zımpara felanda yaptım yapmışım.Karşıda Çayeli orta okulu var öğrenciler zil çalıyor dağılıyorlar.Olmazlığın hikayesi hiç unutulmaz nedense.
Akşam babam geldi.Oğlum dedi.Seni okula yazdıracağız.Bir süre takım elbise defter kitap almadan idare edecekler.Sebebini de şöyle anlattı.Babamın çoçukluktan Kurân kursu arkadaşı İmamhatipte hocaymış ona rastlamış babama demişki senin oğlun ilk okulu bitirmedi mi?Bitirdi demiş .Niye yazdırmadın o zaman imkan yok demiş babamda.Boş ver demiş elbise kitap felan bir süre idare ederiz.Kaydedelim öyle gelsin demiş.
İşte ben kitapsız deftersiz ve elbisesiz okula gittim gecikmeli olarak.
Sabah töreninde öğrenci topluluğuna iliştirilmiş sokak çocuğu gibi bir bir titrerken okumama sebep hocamla göz göze geldim başımı gelip sıvazladı ısındım o günden sonra sanki bana hiç bir soğuk işlemedi diye hissettim.
Bir süre sonra artık satılmamış, tonunu hiç bir zaman bulamadığım bir yeşil takım aldı babam bana.
Köyümden kırk yıldır üniversiteye giden yoktu.Kendime ve bana bu imkanı sağlayan hocama söz verdim.Sadece köyümden bir ili/Rizeyi yönetecek her meslekten adam yetiştireceğim diye.Rabbim öğrenciyken bana bunu nasip etti.Tarlada ,yolda okulda ne kadar okuyan komşum köylüm varsa onlara örnek olmaya çalıştım.Küçük köyümüzden kırkın üzerinde üniversite mezunu insan yetişti.
İmamhatip son sınıfında Hadis dersimize geldi benim kıymetli hocam.Kırk hadis ezberleyeceksiniz dedi.Mahcup mu ederim hocamı. Bazı hadisler çok kısadır.Ben en uzunlarından başladım ve hemen ezberledim.
Peygamberin sanacağı altında bulunacak yedi kişi vardır ki diye devam eden hadistir ilk ezberlediğim.
Sanki yaşamımızı imar edercesine seçmiş hocamız hadisleri.Yedi kişiden biri “O genç kimseki iffetini her şartta korur.Bütün ayartma ve yoldan çıkma tuzaklarına rağmen.”
Hocam uzun süre okulumuzun müdürlüğünü de yaptı.Okulumuzu bilgi yarışmaları olsun yazma ,hutbe okuma konularında temsilde hep beni seçti.Elimden geldiğince layık olmaya çalıştım.
Hayatım boyunca en zorlandığım zamanlarda Hocamın bana sağlamış olduğu fırsat ve destek aklıma gelip dua etmişimdir.
Son bişey memleketime siyasi olarak ta hizmet etmek için meydana çıkmıştım.Hocamla karşılaştım.Asla unutmayacağım ama bende saklı kalması gereken şeyler söyledi ki hikmetli bir uyarı olarak söylediklerinin doğrultsunda hareket etmekteyim.Ve hep haklı çıktı.
Candan bir sertliği vardı.Hep temiz bir yüzü ve güzel bir giyimi vardı.Halkın içinden biriydi.Sağlığında en büyük imtihanları verdi.Çok sevdiği okulu kapatılacak aşamalara geldi.Okulundan ayrı kaldı.Ve çocuklarınının vefatını gördü. Kanaatkârdı. Çoçuklarından ayırmazdı öğrencilerini.Hakkında kötü bir şey duymadım.
Şimdi Halit Güçlü Hocam rahmeti rahmana kavuştu.
Ve salih amellerinin sonucu olan biz öğrencileri yaptığımız her faydalı işten O’nunda sevap hanesine yazılacağı bir çok gayretin ve hayrın peşinde olmaya deva edeceğim.
Rabbime emanetsin Hocam ve çok sevdiğin Resulü’nün sancağı altında buluşmak duasıyla.